Торта "Коко-Бери"
Пролетта дойде , а с нея и желанието за по-леки и свежи десерти. А какво по-леко и свежо от пресни, ароматни плодове ? Ами, мнооооого плодове. Тази торта е именно такава - с голямо количество свежи горски плодове (може да използвате и замразени, разбира се), лек мус с кисело мляко, пухкав мус от бял шоколад и сочен кокосов блат с мак. Перфектна комбинация от празничен вид и лек и свеж вкус! Приготвянето й изисква малко повече време, за да постигнете тези различни по текстура пластове, но пък разреза на тортата за мен трябва да предизвиква УАУ ефект. За целта няма да ви трябва кой знае какво оборудване или специални молдове, само един стягащ се ринг за торта или един ринг и една по-малка форма. Но дори и с импровизация и без особено удобства , има ли желание човек може да постигне страхотни резултати. Затова , хайде , да започваме !
Необходими продукти:
За кокосовия блат:
1бр. яйце
60мл. олио
150гр. кафява захар
100мл. гореща вода
100мл. прясно мляко
1ч.л. оцет
1ч.л. сода бикарбонат
100гр. брашно
100гр.кокосови стърготини
3-4с.л. маково семе
ванилия
щипка сол
300гр микс горски плодове (малини,боровинки, къпини)
50гр. захар
100мл. вода
10гр. желатин
За малиновото кули:
200гр. малини
50гр. захар
1-2 с.л.лимонов сок
За йогурт муса:
150гр. гъсто кисело мляко
150гр. подсладено кондензирано мляко
200мл. пълномаслена млечна сметана
10гр. желатин
2/3 от малиновото кули (останалото използвам да напълня пресни малини за декорация)
За муса от бял шоколад:
300гр. бял шоколад
150мл. прясно мляко
300мл пълномаслена млечна сметана
10гр. желатин
За декорация: Кокосови стърготини, пресни плодове, листенца мента
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на блата:
Пригответе си регулиращ се ринг за печете с диаметър 23см и му направете дъно от хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа разбийте яйцето с олиото. Прибавете захарта,ванилията горещата вода и млякото, смесено с оцета. Пресейте брашнотосъс содата и солта и го прибавете към яйчната смес, следвано от кокосовтите стърготини и маковото семе.
Сипете в подготвения ринг и печете 30 мин. Охладете много добре и отстранете от ринга.
2. Приготвяне на плодовото желе:
Пригответе си регулиращ ринг за печене с диаметър 23см и му направете дъно от стреч фолио. Поставете в тава или поднос. Важно е да е на равно.
Накиснете желатина в студена вода докато набъбне. Кипнете водата със захарта.Щом захарта се разтвори махнете от котлона и прибавете набъбналия желатин. С получения сироп залейте плодовете и разпределете равномерно в подготвената форма. Оставете да се охлади и приберете в хладилник докато се стегне напълно.
3. Приготвяне на малиновото кули:
В касерола сложете малините и захарта. След като захарта се стопи и сместа заври прибавете лимоновия сок и оставете 4-5 минути да се редуцира. Свалете от котлона, оставете леко да се охлади и минете през фина цедка, за да няма семки. Охладете добре и си отделете около 1/3 за украса. Останалото ще изплозваме на йогурт муса.
4. Приготвяне на йогурт муса и сглобяване средата на тортата:
Заравнете блата, ако е необходимо, за да е напълно равен. Поставете добре стегналото желе върху него и стегнете хубаво с регулируемия ринг.
Разбийте сметаната за йогурт муса. Накиснете желатина в няколко лъжици студена вода до набъбване.
В купа разбийте до гладка смес киселото и кондензираното мляко. Прибавете охладеното малиново кули. Разтопете желатина на водна баня или в микровълнова и го сипете на тънка струйка към сместа, разбърквайки. Прибавете разбитата сметана и разбъркайте внимателно.
Готовата смес сипете в ринга с блата и желето, заравнете добре и приберете да стегне хубаво.
5. Приготвяне на муса от бял шоколад и сглобяване на тортата :
Стегналата среда на тортата (блат,желе и йогурт мус) извадете от ринга и поставете върху подложка или поднос. Нагласете ринга с диаметър 28см. и го поставете около тортата.
За муса от бял шоколад накиснете желатина в студена вода до набъбване. Разтопете шоколада и млякото на водна баня или в микровълнова. Разтопете желатина внимателно и го прибавете към шоколада. Разбийте сметаната и я прибавете внимателно към сместа като внимавате да запазите обема. Получената смес Разпределете между тортата и ринга , както и отгоре ,така че да "скриете" средните пластове. Приберете в хладилник докато стегне напълно.
6. Декорация:
След като цялата ви торта е стегнала добре я извадете от ринга. Отстрани панирайте с кокосови стърготини. Отгоре можете да украсите по ваше желание, но аз си отделих от двата муса, а с останалото кули напълних пресни малини. Обичам украсата да подсказва за вкусовете в самата торта. Листенцата прясна мента добавят свежест и цвят.
Това е ! Този тип многокомпонентни торти се правят по-вавно от стандартните, но поне за мен всяка минутка чакане си струва, особено когато отрежеш първото парче! Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар