Ръжени мъфини със сирене


 Здравословното хранене ... мода, необходимост, суета ... При всички положения то е една дълга тема, изпълнена с много неясноти и митове. Винаги съм обичала десерти и печива със захар, сметана, бял,млечен шоколад, ядки, както си трябва, за да се получи истински удовлетворяващ сетивата десерт. Никога не съм търсила нискокалорични заместители на захарта, алтернативни подсладители, пълнозърнести брашна и т.н. , по-скоро предпочитам класическото сладкарство.
  В един момент,обаче , по "технически причини " здравословните алтернативи стават неободимост , а не личен избор. Когато се заговори за здраве, вместо суетата дали ще влезеш в тесните си дънки, човек се замисля как да превърне стандартните печива и десерти в нещо, което носи удоволствие без да вреди.
  В моят случай належащо е да използвам брашна и подсладители, които не повишават рязко кръвната захар и именно такива се очертават следващите ми рецепти.
  Днес подсладител няма да ми е необходим, тъй като приготвям солени мъфини, изключително подходящи за закуска и похашване между храненията. Приготвени са с пънозърнесто ръжено брашно, овесени ядки и ленено семе, които засищат за дълго, богати са на фибри и се усвояват бавно от организма. Освен това са сравнително бедни на глутен, тъй като не съдържат пшеница и производни. Останалото са нормални продукти като масло,кисело мляко и сирене, подправки и семена можете да добавите каквито желаете. Често ми се е случвало, опитвайки солен кекс той да има влажна или сбита текстура, която не ми е допадала, е тези смело мога да кажа, че се получиха страхотни, а най-хубавото е,че стоят мекички като прясно изпечени с дни.
  Страхотни са, обещавам, изпитани от много хора с неособено експериментаторски дух и още по-малко фенове на така нареченото "здравословно хранене", опитайте !

Необходими продукти: 

(за 8-9 броя,според големината на гнездата ) 

60 гр. разтопено краве масло 
2бр. яйца 
25гр. смляно ленено семе
70гр. сирене + 30 за поръсване 
200гр. кисело мляко 
10гр. сода бикарбонат 
50 гр. овесени ядки 
150гр. пълнозърнесто ръжено брашно 

Добавки: маслини,сусам, ядки, подправки и всичко ,за каквото се сетите. 



Начин на приготвяне: 

 Време за приготвяне: 10 мин.
Време за изпичане: 20 мин. 
  
  Загрейте фурната на 160 градуса с вентилатор или 180 без. Пригответе си форма за мъфини като използвате хартиени чашки или намазните гнездата с краве масло. 
  В купа разтопете маслото. Цялото приготвяне на тестото аз правя на ръка, най-добре с вилица, без миксер и излишни усложнения :) Прибавете яйцата и лененото семе и разбийте до смесване. 
  Загасете содата в киселото мляко, прибавете при яйцата. След това натрошеното сирене. овесените ядки и брашното . Ако желаете прибавете някаква подправка, аз лично съм пробвала със сминдух и доста ми допадна. 
  Разпределете сместа в гнездата, поръсете с натрошено сирене,семена или ядки и печете около 20 мин. 
  Както писах по-горе кексчетата стават много пухкави и остават такива в продължение на дни, така че ще имате по-дълго време да им се насладите. 


Коментари

Популярни публикации