Ръжени мъфини със сирене
Здравословното хранене ... мода, необходимост, суета ... При всички положения то е една дълга тема, изпълнена с много неясноти и митове. Винаги съм обичала десерти и печива със захар, сметана, бял,млечен шоколад, ядки, както си трябва, за да се получи истински удовлетворяващ сетивата десерт. Никога не съм търсила нискокалорични заместители на захарта, алтернативни подсладители, пълнозърнести брашна и т.н. , по-скоро предпочитам класическото сладкарство.
В един момент,обаче , по "технически причини " здравословните алтернативи стават неободимост , а не личен избор. Когато се заговори за здраве, вместо суетата дали ще влезеш в тесните си дънки, човек се замисля как да превърне стандартните печива и десерти в нещо, което носи удоволствие без да вреди.
В моят случай належащо е да използвам брашна и подсладители, които не повишават рязко кръвната захар и именно такива се очертават следващите ми рецепти.
Днес подсладител няма да ми е необходим, тъй като приготвям солени мъфини, изключително подходящи за закуска и похашване между храненията. Приготвени са с пънозърнесто ръжено брашно, овесени ядки и ленено семе, които засищат за дълго, богати са на фибри и се усвояват бавно от организма. Освен това са сравнително бедни на глутен, тъй като не съдържат пшеница и производни. Останалото са нормални продукти като масло,кисело мляко и сирене, подправки и семена можете да добавите каквито желаете. Често ми се е случвало, опитвайки солен кекс той да има влажна или сбита текстура, която не ми е допадала, е тези смело мога да кажа, че се получиха страхотни, а най-хубавото е,че стоят мекички като прясно изпечени с дни.
Страхотни са, обещавам, изпитани от много хора с неособено експериментаторски дух и още по-малко фенове на така нареченото "здравословно хранене", опитайте !
Необходими продукти:
(за 8-9 броя,според големината на гнездата )
60 гр. разтопено краве масло
2бр. яйца
25гр. смляно ленено семе
70гр. сирене + 30 за поръсване
200гр. кисело мляко
10гр. сода бикарбонат
50 гр. овесени ядки
150гр. пълнозърнесто ръжено брашно
Добавки: маслини,сусам, ядки, подправки и всичко ,за каквото се сетите.
Начин на приготвяне:
Време за приготвяне: 10 мин.
Време за изпичане: 20 мин.
Загрейте фурната на 160 градуса с вентилатор или 180 без. Пригответе си форма за мъфини като използвате хартиени чашки или намазните гнездата с краве масло.
В купа разтопете маслото. Цялото приготвяне на тестото аз правя на ръка, най-добре с вилица, без миксер и излишни усложнения :) Прибавете яйцата и лененото семе и разбийте до смесване.
Загасете содата в киселото мляко, прибавете при яйцата. След това натрошеното сирене. овесените ядки и брашното . Ако желаете прибавете някаква подправка, аз лично съм пробвала със сминдух и доста ми допадна.
Разпределете сместа в гнездата, поръсете с натрошено сирене,семена или ядки и печете около 20 мин.
Както писах по-горе кексчетата стават много пухкави и остават такива в продължение на дни, така че ще имате по-дълго време да им се насладите.
Коментари
Публикуване на коментар