Пълнозърнест хляб с песто и сушени домати




  Както е казал народът "Няма по-голям от хляба". Аз лично имам един прекрасен спомен от детството си, свързан с него. 
Всеки ден от лятото с дядо ми ходехме на плаж, а на връщане, точно в 12 на обед минавахме да купим тъкмо докарания, още топъл хляб. Още усещам този аромат и чувам как се отчупва коричката на път за вкъщи :)
Днес, обаче, забелязвам една тенденция при купешките пакетирани хлябове. На времето след един два дни хлябът изсъхваше... Днес мухлясва във всички цветове на дъгата , а съставът му е по-богат от цялата Менделеева таблица.
Може би това подтиква все повече хора да търсят здравословна алтернатива и да се обръщат към така наречените "бутикови пекарни" . Там вероятно намират качеството, което търсят,но пък и цената си е уау ..
За хората, които искат нещо малко по- "бутиково" и различно , хрупкава коричка ,мека средина и уникален аромат , предлагам тази рецепта. 

Необходими продукти: 

1/4 чаша топла вода
2 с.л. захар
7гр.инстантна мая (1 пакетче)
1/2 чаша топло прясно мляко
3 с.л. студенопресован зехтин
1 бр. яйце
1 ч.л. сол
3 чаши пълнозърнесто брашно
100-150 гр. песто "Дженовезе"
50-100гр. сушени домати в зехтин
1 ч.л. чесън на прах 

Начин на приготвяне:

Време за приготвяне: 10 мин.  
  Време за втасване : 60 мин.  
Време за печене: 45 мин.  

В голяма купа изсипете брашното, солта, захарта, маята. Направете кладенче и изсипете млякото, водата, зехтина и яйцето. Замесете за около 5-10 мин. гладко меко тесто, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса за около 30 мин. или докато удвои обема си (времето за втасване зависи от топлината на стаята). 
След като тестото втаса, премесете го за около 5 мин. и го разточете на правоъгълен лист. Намажете го с пестото, поръсете с чесъна на прах и посипете отцедените и нарязани на парченца сушени домати. Навийте на руло. 
С ножица направете разрез през рулото по дължина, като оставите неотрязани по 2-3 см. в двата края (виж снимка). Завийте двата края в противоположни посоки, така че да се получи буквата S. 
Покрийте отново с фолио и оставете да втаса повторно за около 30 мин. 
Вече втасалия хляб поставете в тава , покрита с хартия за печене (може и върху решетката на фурната, отново с хартия) и печете около 45 мин, в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
Изпеченият хляб е много ароматен, може да се похапва самостоятелно , но най-вкусен е намазан със свежо крема сирене. 
Приятен апетит!















Коментари

  1. Изглежда страхотно ! За любителите на белия хляб,може ли да е с обикновено брашно ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се :) Можете да импровизирате с брашна и пълнеж по ваш вкус

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации