Хлебчета със сметана и пармезан
Коментарът от съпруга "Не че си ми съпруга, но това е най-добрият хляб , който съм ял". И тъй като хубавите неща трябва да се споделят ви предлагам рецептата за него!
Необходими продукти:
450гр. брашно ( + още около 50гр. за доизмесване)
7гр. суха мая
150мл. млечна сметана 30% масленост
50мл. вода
1 бр. яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
100гр. сирене "Пармезан"
1 бр. жълтък за намазване
семена за поръсване
Време за приготвяне: 10мин.
Време за втасване: 60мин.
Време за печене : 30-40мин.
В купа пресейте брашното и го смесете със захарта и солта.
Смесете сметаната и водата и ги затоплете леко. Прибавете маята.
Направете кладенче в брашното и изсипете в него течната смес и разбитото яйце.
Замесете меко и еластично тесто за около 5 мин.
Прибавете сиренето "Пармезан" и размесете.
Покрийте тестото със стреч фолио и кърпа и го оставете за около 30 минути да втаса.
След като е увеличило размера си 2-3 пъти измесете тестото отново за около 5 минути. Получава се много мекичко и еластично тесто.
Оформете по желание на питки или един цял хляб ( в моя случай са 4 питки) и покрийте отново за повторното втасване.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Втасалите хлебчета поставете в тава , покрита с хартия, намажете с разбития жълтък и поръсете със семена по ваш избор.
Печете между 30-40 минути в зависимост от фурната и избраната форма и размер на хлебчетата.
П.П. Ароматът на топъл хляб с "Пармезан" е уникален, средината се получава супер мекичка от сметаната и силно препоръчвам с качествено крема сирене още топли.
За трайност и дали изсъхват бързо нищо не мога да кажа, понеже нямах време да разбера ;)
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар