Хлебчета със сметана и пармезан


  Истина е, че експериментите създават шедьоври. Често започваш нещо с идеята, че е твърде вероятно да не се получи , а оставаш изненадан от резултата. С тези хлебчета се получи точно така. Преди няколко дни се чудих какво да закусваме вкъщи.Замислих се - има брашно, има мая ... мммм топъл хляб. Охо! Има и яйце .. но няма мляко. Поглеждам в хладилника - отворена млечна сметана и малко пармезан. Реших - ще замеся нещо, пък каквото стане.
Коментарът от съпруга "Не че си ми съпруга, но това е най-добрият хляб , който съм ял". И тъй като хубавите неща трябва да се споделят ви предлагам рецептата за него!

Необходими продукти:

450гр. брашно ( + още около 50гр. за доизмесване)
7гр. суха мая 
150мл. млечна сметана 30% масленост
50мл. вода
1 бр. яйце 
1 с.л. захар
1 ч.л. сол 
100гр. сирене "Пармезан"
1 бр. жълтък за намазване
семена за поръсване 



Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне: 10мин. 
   Време за втасване: 60мин.     
Време за печене : 30-40мин. 

В купа пресейте брашното и го смесете със захарта и солта. 
Смесете сметаната и водата и ги затоплете леко. Прибавете маята.
Направете кладенче в брашното и изсипете в него течната смес и разбитото яйце. 
Замесете меко и еластично тесто за около 5 мин. 
Прибавете сиренето "Пармезан" и размесете.
Покрийте тестото със стреч фолио и кърпа и го оставете за около 30 минути да втаса. 
След като е увеличило размера си 2-3 пъти измесете тестото отново за около 5 минути. Получава се много мекичко и еластично тесто. 
Оформете по желание на питки или един цял хляб ( в моя случай са 4 питки) и покрийте отново за повторното втасване. 
Загрейте фурната на 180 градуса. 
Втасалите хлебчета поставете в тава , покрита с хартия, намажете с разбития жълтък и поръсете със семена по ваш избор. 
Печете между 30-40 минути в зависимост от фурната и избраната форма и размер на хлебчетата. 

П.П. Ароматът на топъл хляб с "Пармезан" е уникален, средината се получава супер мекичка от сметаната и силно препоръчвам с качествено крема сирене още топли. 
За трайност и дали изсъхват бързо нищо не мога да кажа, понеже нямах време да разбера ;) 
Да ви е сладко! 


Коментари

Популярни публикации