Безглутенови "Баунти" сладки
Рафтовете по магазините са пълни с пъстри опаковки, съдържащи сладки изкушения за всеки вкус - карамел, ядки, кокос, шоколад ... Изборът е огромен. Проблемът, обаче е, че освен гореизброените съставки почти винаги присъства и изобилие от добавки, които често не са съвсем безвредни.
Имам много близка приятелка с непоносимост към глутен и винаги съм се изкумявала колко на пръв поглед простички неща не може да си хапва, поради добавени в тях съставки като нишесте например. Гледайки нея се замислям колко много хора не могат да се хранят с това ,което харесват , поради здравословни причини и се чувствам истински благодарна ,че нямам такъв проблем. Поне до колкото знам :)
Едно такова любимо десертче е "Баунти" - това сочно , кокосово, ароматно блокче, полято с шоколааад ... мммм . Стоях си вкъщи и понеже нашето семейство не минава без десерт , започнах да мисля ... Нещо кокосово да е , но нека е бързо, понеже имам бебе и времето е лукс. Нека е и с малко продукти , за да напазарувам бързо. Но пък искам да е супер вкусно!
И ето ги - бързи, супер лесни сладки, само с 4 продукта , на вкус като "Баунти", по състав - не съвсем!
Необходими продукти:
250 гр. фини кокосови стърготини (по възможност пълномаслени)
250 гр. подсладено кондензирано мляко
200 гр. натурален шоколад
ванилова есенция
Начин на приготвяне:
Време за приготвяне : 10 мин.
Време за печене: 10-15 мин.
Време за охлаждане: 10-15 мин.
+ Време за стягане на шоколада
Загрейте фурната на 170 градуса. Пригответе си тавичка, застлана с хартия за печене.
В купа смесете кокосовите стърготини , кондензираното мляко, ванилията и 50 грама от шоколада, накълцан на малки парченца. Получава се влажна смес, която се сбива при натиск и лесно може да се оформи на топчета.
В моя случай съм оформила кръгли и плоски сладки с диаметър около 10см. и височина 1см. в силиконови формички, но вие може да използвате всякакви формички за сладки или пък да оформите топчета или купчинки (в този случай намалете времето за печене). Оформете сладките като хубаво ги притискате , за да може сместа да се спои и да запазват формата си.
Подредете ги върху хартията и печете до златист цвят за около 10-15 мин. Оставете да се охладят.
Разтопете останалите 150гр. шоколад на водна баня или внимателно в микровълнова фурна и потопете сладките до половината в него, като ги подреждате върху хартия за печене. Отгоре ги напръскайте с шоколад и поръсете с кокосови стърготини. Оставете шоколада да стегне в хладилник.
Това е ! При съхранение в хладилник стават по-сочни и леко дъвчащи, докато извън него са по-скоро хрупкави бисквити. Бързи, лесни, ароматни и супер вкусни!
Дано ви харесат !
Коментари
Публикуване на коментар