Шоколадова торта с банани и фъстъчен чийз-крем
Аз съм странен субект - обичам шоколад, но никога не бих избрала шоколадов десерт, било то шоколадова торта, сладолед, мус ... И въпреки че неведнъж споменах ,че стихията ми са плодовите торти и десерти, понякога се налага да направя и нещо шоколадово - най-вече, когато е предназначено за мъж.
По принцип не обичам да повтарям вече приготвян десерт и винаги търся нещо ново и по-различно.Има различни класически комбинации, за мен тази от шоколад, фъстъчено масло и банани е супер сполучлива.
Съчетание от наситено какаов, влажен блат, пресни банани (не се сдържах да не сложа плод просто) , "чийзкейк" пълнеж с фъстъчено масло и мус от натурален шоколад ....
Със сигурност би задоволила жаждата за сладко на всеки шокохолик !
Необходими продукти :
Продукти за блата:
1 бр. яйце
60мл. олио
100гр. захар
100мл. гореща вода
100мл. прясно мляко
1 ч.л. оцет
100гр. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
50 гр. какао
щипка сол
Продукти за фъстъчения крем:
200гр. крема сирене
120 гр. фъстъчено масло
100гр. пудра захар
100мл. разбита млечна сметана 30% масленост
2-3 банана
Продукти за шоколадовия мус:
500гр. натурален шоколад
250мл. прясно мляко
500мл. разбита млечна сметана 30% масленост
12гр. желатин
Приготвяне:
Приготвяне на блата:
Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе си тавичка с диаметър 22см или малко по-голяма , но ще трябва да изрежете кръгъл блат с този размер, след това.
В купа разбийте яйцето със захарта. Прибавете олиото и разбъркайте докато се смеси добре. Прибавете горещата вода и прясното мляко, смесено с оцета.
Накрая прибавете брашното, содата,солта и какаото и разбъркайте добре за да няма бучки.
Сместа се получава доста течна, но това не трябва да ви притеснява!
Сипете я във формата за печене и печете блата 30 минути. Оставете да се охлади напълно, най-добре върху решетка.
Приготвяне на фъстъчения крем:
Разбийте крема сиренето с фъстъченото масло и захарта. Прибавете разбитата сметана, като разбърквате внимателно, докато се получи хубав гладък крем.
Приготвяне на шоколадовия мус:
Накиснете желатина в студена вода.
Сложете млякото да заври. Свалете от котлона и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте докато се разтвори напълно.
Натрошете шоколада в голяма купа и го залейте с горещото мляко. Разбъркайте докато се разтвори напълно , а сместа се поохлади.
Към шоколадовата смес прибавете разбитата сметана и разбъркайте много внимателно с шпатула. Целта е да постигнете гладка и пухкава, еднородна смес.
Сглобяване на тортата:
Най- добрият начин за сглобяване на такъв тип торта е ако имате от регулируемите рингове.
Поставете блата върху подложката или подноса. Стегнете го с ринга. Подредете отгоре бананите, нарязани на колелца и изсипете фъстъчения крем. Приберете във фризера за 10-15 минути. Най-добре докато фъстъченият крем стегне си пригответе шоколадовия мус.
Извадете от фризера и махнете ринга. Регулирайте го до диаметър 25см. и го поставете около блата.
Сипете от шоколадовия мус първо около блата и фъстъчения крем докато се запълни формата, останалото разпределете отгоре.
Оставете в хладилник за няколко часа да стегне.
В моя случай украсата е какао, шоколадови кръгчета и бананов чипс. Обичам , когато декорацията на даден сладкиш подсказва какво се крие вътре :)
Това е ! Да ви е сладко!
Съвет: Понякога шоколадовият мус става леко по-течен, това зависи колкото точно е разбита сметаната и каква е температурата на шоколадовата смес при добавянето й. Това не е проблем, тъй като желатинът и високото съдържание на шоколад ще го стегнат. За да сте спокойни и за да не протече изпод ринга го увийте със стреч фолио, което ще уплътни и няма да позволи изтичане.
Друг вариант, разбира се е да използвате тортена форма с падащо дъно, но те обикновено са 28см. и не гарантирам,че мусът ще стигне, за да покрие блата и фъстъчения крем.
Коментари
Публикуване на коментар