Здравословни мъфини с моркови
В семейство като моето десертът е на почит. Просто няма начин на минем без! (Да уточня,че ябълка, праскова и тем подобни не се броят ;) ) Често, обаче , това ежедневно "отдаване на греха" се оказва неособено здравословно - бяла захар, мазнини, шоколад, бяло брашно, още захар.... Когато установим,че сме се отпуснали прекалено и е време за почивка си казваме "Край с десертите! " Е, край, край, но как ?! Ами така - измисляме си десерт, който е едновременно вкусен, но в същото време здравословен.
Такива са тези мъфинчета - с малко добавена кафява захар и мазнина, основно сладостта идва от ябълките и фурмите, от тях се носи аромат на портокал и канела.
Всичко си имат , за да те направят щастлив, без угризения!
Необходими продукти:
100мл зехтин "Екстра върджин" или друга мазнина
125гр. кафява захар
1 бр. яйце
3 бр. белтъци
250гр. настъргани и леко отцедени моркови
250гр. настъргани и леко отцедени зелени ябълки
100гр. стафиди
100гр. накълцани фурми
100гр. сушени боровинки
100гр. накълцани орехи
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
кората от 1 портокал
700-750 гр. пълнозърнесто брашно
Нискомаслено крем-сирене за сервиране(подсладено с мед и ванилия за аромат)
Начин на приготвяне:
Време за приготвяне: 20-30 мин.
Време за печене: 30 мин.
Получават се 12 големи или 18 малки мъфина
Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе си форма за мъфини с хартиени чашки.
В купа разбийте олиото и захарта с миксер за 2-3 минути до побеляване. Прибавете на части яйцето и белтъците. След като се смесят добре, прибавете морковите, ябълките, сушените плодове и орехите.
Пресейте заедно сухите съставки и ги прибавете към течната смес. Разбъркайте добре.
Напълнете чашките до 2/3 и печете кексчетата около 30 мин. или до суха клечка ( понякога им трябва малко повече, заради влажността на морковите и ябълките).
Охладете ги върху решетка и сервирайте с крема сиренето.
Голямо удоволствие, малко вина! Да ви е сладко !
Коментари
Публикуване на коментар