Йогурт чийзкейк с кокос и малини


 Както споменах неведнъж в лятото най-обичам разнообразието от свежи, сочни, ароматни плодове. А в тях най-обичам възможностите, които имам , за да ги превърна в лек и свеж десерт.
Това беше десертът за последния ми рожден ден. Исках да е нещо леко, интересно и най-вече да се приготвя бързо и лесно. 
Съчетание от хрупкав бисквитен блат с кокосови стърготини, ред сочни, пресни малини, лек крем с маскарпоне и кисело мляко ... Прекрасен завършек на всеки празничен обяд или вечеря! 

Необходими продукти: 

За блата: 
200гр. бисквити (маслени, чаени, аз използвах бебешки без глутен по изключение :) )
100гр. кокосови стърготини
125гр. разтопено краве масло
2-3 лъжици от кондензираното мляко ( при нужда от спойка, зависи от бисквитите)

За пълнежа:
200-300гр. пресни малини
250гр. маскарпоне
400гр. кисело мляко 3,6%
400гр. подсладено кондензирано мляко
200мл. пълномаслена млечна сметана , разбита
10гр. желатин 
2-3 капки ванилова есенция 

За декорация: 
пресни плодове - малини,къпини
кокосови стърготини
листенца прясна мента 
част от крема, заделен за шприцоване
целувки (в моя случай домашни, леко обгорени с горелка) 

Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за охлаждане: 2-3 часа

Пригответе си поднос или подложка за торта и ринг с диаметър 28см. (аз използвам ринга от формата за торта, без дъното). 
В купа разтопете маслото за блата. Смелете бисквитите и ги изсипете при маслото. Добавете и кокосовите стърготини. Разбъркайте добре, изсипете във формата и притиснете добре, за да се получи блат ( в зависимост от бисквитите не винаги се получава добра спойка. В такъв случай прибавете 1-2 лъжици от кондензираното мляко).
Накиснете желатина в студена вода до набъбване за 5-10 минути , след което го разтопете в микровълнова печка или на водна баня. 
В купа разбийте маскарпонето, кондензираното мляко, киселото мляко и ванилията. На тънка струйка и при непрекъснато разбиване прибавете желатина. Накрая внимателно прибавете разбитата сметана. Можете да си отделите една чаша от сместа , която да използвате за декорация по-късно. 
Разпръснете малините върху бисквитения блат на плътен слой, след което покрийте с крема.
Оставете за няколко часа в хладилник докато стегне, извадете от формата и декорирайте по ваше желание. 
Насладете се! 



Коментари

Популярни публикации