Кейк с карамелизирани ябълки и солен карамел


  И ето - дойде октомври, а с него дъждове, ветрове, мрачни дни .... За много хора есента е депресивен и подтискащ сезон , слънцето се скрива, лежерните морски дни си отиват .. 
  Аз, обаче, обичам тези по-мрачни дни и за мен те също крият своя чар. Много обичам мързеливите дъждовни дни, прекарани в уюта на дома, със семейството и чаша силно кафе или топъл чай. За да бъде пълна картинката , обаче, липсва нещо - аромат! Аромат на есен! А какво по-есенно от ябълки, круши, тиква , канела ... 
  Днес у нас се носи ухание на ябълки и канела, в съчетание с орехи и солен карамел. Соленият карамел е топ откритие за мен, две напълно противополжни неща, на пръв оглед несъвместими, а се съчетават повече от добре .. истинска наслада за небцето ! 
Насладете се и вие ! 
 

Необходими продукти: 

За кейка : 
5 бр. яйца
180гр. захар
100гр. разтопено масло
125мл. прясно мляко
220 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
ванилия

За карамелизираните ябълки:
450-500гр. сладко-кисели ябълки
50гр. захар
50гр. краве масло
100гр. орехи
1 ч.л. канела

За соления карамелен сос: 
100гр. захар
120мл. прясно мляко
30гр. краве масло
1/2 ч.л. сол


Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне: 60мин.
Време за печене : 60 мин.

 Първо трябва да приготвите ябълките. За целта ги обелете и нарежете на едри кубчета. Сложете маслото, ябълките и захарта в тиган. Гответе на среден огън около 15 мин. или докато се карамелизират добре, но останат леко хрупкави. Прибавете орехите и канелата и оставете да се охлади. 
  Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете и поръсете с брашно форма за кекс ( моята е сравнително малка - 22см).
  Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Прибавете маслото, прясното мляко и ванилията. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и разбийте до гладка смес. 
  Сипете половината от сместа във формата, разпределете ябълките и допълнете с останалата смес. Печете 50-60 минути или до суха  клечка. Охладете кейка върху решетка.
  Докато кейка се пече пригответе соса. Сипете млякото и захарта в касерола и сложете да заври. Намалете огъня и бъркайте непрекъснато до карамелизиране. Прибавете маслото и солта. Охладете. 
  Съвет: Понякога сосът се сгъстява повече от желаното много бързо. Прибавете малко вода , върнете на огъня и бъркайте енергично до хомогенизиране.
  Полейте обилно охладения кейк със соса, поръсете с орехи или малко от карамелизираните ябълки.
  Да ви е сладко! 




Коментари

Популярни публикации