Чийзкейк с ябълки и карамел
Чийзкейкът е класически десерт, позволява безброй импровизации и комбинации , а резултатът почти винаги е истинска наслада! Печени, сурови, с плодове, с шоколад, ядки, алкохол, в чаша, в тава , в чиния .. от тавата :D Няма значение как е поднесен, винаги носи голямо удоволствие!
Аз лично обожавам тази съвкупност от хрупкав блат и нежен,но плътен, леко кисел вкус на млечния пълнеж.
Обикновено чийзкейковете не са особено трудоемки и приготвянето им не изисква много време, с изключение на печените, може би .. Все пак трябва да изчакате и да изстине!
Този , обаче, е малко по-капризен. Комбинация от блонди плат (нещо като брауни като структура , но без черен шоколад и какао) , плътен чийз-крем с типично есенно-зимен аромат и за разкош ябълки в карамелен сос.
Казвам ви - струва си ! С ръка на сърцето мога да кажа, че това е един от най-добрите ми сладкиши, а те са много много като брой и много преди изобщо да помисля за блог.
Така че, хващайте се на работа , пригответе го и си доставете истинска наслада !
П.П. Освен като есенно удоволствие, това е перфектен избор и за коледен десерт, както може би се подразбира и от снимката ми ;)
Неободими продукти :
За блонди основата :
3/4 чаша разтопено масло
1 1/2 чаша кафява захар
ванилия
2 бр. яйца
1 1/2 чаша брашно
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ябълка "Грени смит" , нарязана на дребни кубчета
За карамеления сос:
1/4 чаша масло
1/2 чаша кафява захар
50мл. пълномаслена млечна сметана
За чийз-крема:
500гр. крем сирене
1/2 чаша кафява пудра захар ( тя е според вкуса, тъй като в сместа се прибавя карамеления сос от по-горе)
3/4 чаша карамелен сос (от по-горе)
1 ч.л. канела
150мл. разбита пълномаслена млечна сметана
За карамелизираните ябълки:
2-3 бр. ябълки "Грени смит" , нарязани на филийки
1с.л. лимонов сок
50гр. кафява захар
20гр. краве масло
1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне :
Намаслете форма за печене с диаметър 25см. и загрейте фурната на 180 градуса.
В голяма купа смесете разтопеното масло със захарта. Прибавете яйцата. Пресейте заедно всички сухи съставки и ги разбъркайте добре с яйчената смес. Накрая прибавете кубчетата ябълка. Сипете сместа във формата, загладете добре и печете около 30-35 минути. Охладете върху решетка. (може да приготвите блата и на предния ден)
За да приготвите карамеления сос в касерола смесете маслото,захарта и сметаната и разбъркайте добре. Бъркайте докато сместа заври и варете около 2-3 минути , до получаване на гладък карамелен сос. Охладете.
За чийз-крема смесете крем сиренето с пудрата захар, 3/4 чаша от охладения карамелен сос, канелата и разбитата сметана. Разпределете сместа върху охладения блат и оставете в хладилник за няколко часа.
За карамелизираните ябълки в тиган смесете всички съставки и гответе на умерен огън докато омекнат и добият златисто-карамелен цвят. Охладете и разпределете върху стегналия чийзкейк.
Полейте с останалия карамелен сос.
За още повече разкош можете да си приготвите и канелена бита сметана, която да шприцовате върху чийзкейка - разбийте 200мл. пълномаслена млечна с около 1/2 чаша кафява пудра захар и 1/2 ч.л. канела.
Това е ! Да, малко по-сложно е и изисква време, но гарантирам,че резултатът си струва всяко усилие ! Да ви е сладко !
Коментари
Публикуване на коментар