Овесен кейк с орехи и банани


   Почти всеки човек обича десерти. Почти никой не може да приключи обяда или вечерята си без нещо сладкичко накрая , което да завърши цялостното изживяване. Всички знаем от какво се правят истинските, богати и вкусни десерти - масло, още масло, захар, сметана, шоколад, маскарпоне, брашно ..... И всички можем да оценим невероятните резултати и удоволствието, което носят. Но, замислете се, ако всеки обяд и всяка вечеря завършват с богата торта , пай или друго сладко изкушение, това никак няма да се отрази добре на фигурата ни. Ако прибавим и кексче със сутрешното кафе или следобедния чай скоро осъзнаваме ,че имаме нужда от диета и то спешно ! 


   Е, диета, диета, ок ... Но пък и без сладичко не може, в крайна сметка човек живее, за да си доставя удоволствия. И тогава идва момента, в който от десерти "със" бързо трябва да преминем към десерти "без" . Без бяла рафинирана захар, без масло (дума да не става за маргарин и подобни) , без бяло брашно .. И от всичкото това "без" човек се запитва "А какво ще има вътре? Ще става ли за ядене?! " 
  Ами да, ще става и още как! Предлагам ви този супер апетитен кекс с намалено съдържание на кафява захар, овесено брашно, малко мазнина под формата на студенопресован зехтин, ароматни,сладки банани и голямо количество сурови орехови ядки. 
  Балансираният състав го прави богат на фибри и бавни въглехидрати, като по този начин засища за дълго, богат е още на витамини и полезни мазнини. Един десерт или междинно похапване, което работи за вас ! 
  Насладете се без угризения !  

  

Необходими продукти: 

2 бр. добре узрели банана, намачкани
2бр. яйца (за веган версия, добавете още един банан на мястото на яйцата)
3 с.л. студенопресован зехтин или разтопено кокосово масло
1/2 чаша кафява захар (около 120гр.)
1/2 чаша ядково мляко (може и прясно мляко)
ванилия
1ч.л. канела
360гр. овесено брашно (аз лично си смлях овесени ядки)
10гр. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
100гр. сурови орехови ядки, нарязани на едро
10бр. фурми, нарязани



Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне : 15мин.
Време за печене: 35 мин.
 Загрейте фурната на 150 градуса с вентилатор (или 170 без) и постелете с хартия за печене правоъгълна тава с размер около 20х30см. 
 В купа намачкайте бананите. Добавете захарта , яйцата и мазнината и разбъркайте добре. Прибавете млякото. Пресейте заедно сухите съставки и ги прибавете към течната смес. Разбъркайте добре. Прибавете орехите и фурмите. 
 Сипете готовата смес в тавичката и загладете добре. 
 Поръсете с малко едро накълцани орехи и печете около 35мин. или до суха клечка и красив златист цвят. 
 Охладете върху решетка и нарежете на правоъгълни парчета. 
 Вече можете да хапнете! Да ви е сладко! 


Популярни публикации