Двуцветен плодов кейк с авокадо


  С моят брат си имаме една традиция да се събираме у дома и да си приготвяме някое здравословно сладкишче. Той е на 12 , нищо че е по-висок от мен, спортува редовно и именно затова се стараем нещатата, които правим заедно да са полезни. Поради технически причини от много време не бяхме правили "уъркшоп" и милият беше тооолкова ентусиазиран и щастлив, че чак се учудих колко много са му липсвали тези наши моменти!
  Е, събрахме се онзи ден. И си сътворихме един ароматен плодов сладкиш. Мазнината заместихме с добре узряло авокадо, захарта с мед, оцветихме си част от сместа с какао, добавихме канела и портокал, както и доволно количество пъстри,сладки сушени плодове ... и стана истинско пиршество!
  Направихме и по един малинов чай с мед и лимон за компания на сладкиша и превърнахме дъждовното и мрачно време в прекрасен ден, ипълнен с домашен уют и коледни аромати :)
  А сладкишът, между другото, се получи влажен и сочен, сякаш правен с масло, самото тесто не е супер сладко , но сушените плодове компенсират това, а ароматът му така напомня на Коледа ...
  Стига толкова реклама, ето го и него:

Необходими продукти:

2бр. добре узряло авокадо
1бр. добре узрял голям банан
150гр. мед
5бр. яйца
240гр. брашно от лимец
50гр. кокосови стърготини
30гр. какао
1ч.л. канела
1ч.л. сол
10гр. бакпулвер
кората на 2 портокала
ванилия
250гр. сушени плодове (стафиди,боровинки,кайсии,смокини и сливи,нарязани на еднакви кубчета)
100гр. орехи, накълцани

Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне: 15мин.
Време за изпичане: 45-50мин.

  Загрейте фурната на 180 градуса , пригответе си тавичка 25х35см с хартия за печене.
  В купа намачкайте добре авокадотото и банана с вилица.Прибавете меда,ванилията,канелата и портокаловата кора. Разбийте яйцата и ги прибавете към сместа.
  Пресейте брашното,солта и бакпулвера и ги прибавете към сместа заедно с кокоса.
  Сипете 2/3 от полученото тесто в тавичката и загладете добре. Към останалото тесто пресейте какаото и смесете добре. Разпределете какаовото тесто върху бялото и размесете с дървено шишче.
  Върху тестото разпръснете на плътен слой сушените плодове и орехите. Получава се много красиво пъстро "килимче" от плодове. Притиснете ги леко в тестото и печете около 45 минути или до суха клечка. Ако плодовете ви започнат да се запичат прекалено , покрийте с алуминиево фолио или лист хартия за печене ,за да запазите красивите им цветове.
  В моят случай след охлаждане , сладкишът е поръсен с кафява пудра захар, тъй като кейк без пудра захар не е кейк, а се стремим към здравословни десерти!
  Това е! И не се заблуждавайте - като казвам здравословен, нямам предвид диетичен, така че полека с парчетата ! :) Да ви е сладко!

Коментари

Популярни публикации