Здравословни "чийзкейкчета" без захар


  Сладкар + Диета = Експеримент :) В други постове съм споделяла за любовта си към чийзкейковете , както и към плодовите сладкиши. Мисълта за съвкупност от плътно,мазно сирене тип маскарпоне, бисквити, масло, евентуално шоколад, сметана ми носи както усещане за пълно щастие, така и  лека вина. Още повече,че вкъщи сме двама и да си го изядем целия би било твърде греховно. Не че няма да намеря помагачи,де ! 

  Все пак, обаче , старанието ми за здравословно хранене напоследък надделява и търся начини да съчетая желанието за сладко със здравословна и доооста вкусна, бих казала, алтернатива.
  За всички , които искат да си доставят удоволствие с вкусен и свеж десерт, а защо не и една доста полезна закуска.
  П.П. Бурканчетата са един много симпатичен и кокетен ,поне според мен, начин да ги оформите като порционни десертчета, а и добър вариант да употребите бурканчетата от бебешко пюре :) Бъдете креативни и ще видите колко елементарни предмети , които обикновено хвърляме могат да бъдат използвани,за да създадете впечатление !

 Убедих ли ви ? Да започваме , тогава !

Необходими продукти : 

(за 4 бурканчета от 190гр.) 

100гр. гранола (моята е със сушени горски плодове)
20гр. кокосови стърготини
30гр. счукани орехи
1/2 ч.л. канела
200гр. нискомаслено крема сирене
300гр. кисело мляко
3 с.л. мед (около 50-60гр.)
ванилия
1с.л. желатин
1бр. добре узрял банан
100гр. къпини

Начин на приготвяне: 

  Накиснете желатина в 2-3 с.л. студена вода. 
   В купа смесете гранолата, орехите , кокосовите стърготини и канелата. Половината от сместа разпределете на дъното на бурканчетата. 
   Смесете крема сиренето с меда и ванилиятаПрибавете киселото мляко. Разтопете желатина на водна баня или в микровълнова печка , като внимавате да не кипне и го прибавете на тънка струйка, разбърквайки при млечната смес. 
   Къпините прекарайте през цедка и получения сок смесете с половината от крема. Разпределете в бурканчетата и приберете във фризер за 10-15 мин. докато сместа стегне. 
  Разпределете останалата гранола върху стегналия крем.
  Пасирайте банана заедно с останалия крем и разпределете в бурканчетата. 
  Можете да ги приберете в хладилник за 1-2 часа, докато стегнат, или ако нямате търпение за 15-20 минути във фризер. :) 
  Украсете по ваше желание. 
  Страхотни са като лек и свеж десерт, с хрупкав "блат" и леко кисел плодов пълнеж. Чудесни са и на следващия ден, след като гранолата леко омекне и целият десерт се получава по-компактен. Освен това са много подходящи и за старт на деня, тъй като съдържат овесени ядки, орехи, кисело мляко и плодове, всичко необходимо за едно усмихнато утро! 
  Да ви е сладко! 















Коментари

Популярни публикации