Най-добрите коледни меденки
Дойде Декември - месецът, в който сърцата се сгряват напук на студеното време. Месецът с главно М, който чакам с трепет на дете всяка година. Това е времето, в което хората стават някак по-усмихнати , душите по-добри, светът наоколо по-красив , настроението приповдигнато и сякаш всички грижи и проблеми остават на заден план.
Не толкова заради религиозната същност на празника, колкото заради еуфорията ,която носи ... Не толкова заради самото Рождество, колкото заради украсата, лампичките, песните, ароматът, времето,споделено със семейството ... Ароматът ... да, ароматът на Коледа е уникален, разпознаваем, дълго чакан - мандарини, мляко с какао, канела, кардамон, печени ябълки, тиква, печено прасенце ... добре де, последното е за друг блог :D Ние ще се спрем на сладките аромати ...
В последните години съм избрала да радвам близките си със сладки подаръци. Може и да не са толкова скъпи като финансова стойност, но вярвам, че времето и труда да направиш нещо с ръцете си, да вложиш цялото си внимание и обич, за да зарадваш най-близките и скъпи хора не биха останали неоценени.
И какво по-коледно от едни ароматни, красиво (или не до там красиво) декорирани меденки , с аромат на канела, анасон, карамфил, кардамон и масло ! Точно така - масло. Повечето срещани от мен рецепти за меденки са с растително олио. Аз,обаче, не обичам да правя сладки с олио. Но маслото е друго нещо. Ароматът, който дава на истински домашни сладки е неповторим. Именно затова търсих и изпробвах различни рецепти за меденки с масло и след преработка и добавяне или махане на едно или друго с най-голямо удоволствие ви представям ТЕЗИ ! Меденките на меденките може да се каже :D Остават мекички, пазят форма , въобще мечта !
Стига съм си ги хвалила . ето ви рецептата, убедете се сами !
Необходими продукти:
140 гр. меко масло
150гр. тъмна кафява захар
170гр. течен мед
1 бр. жълтък
420 гр. брашно
1 ч.л. равна бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
ванилия
1 ч.л. подправка за меденки (моята е смес от канела, кардамон, карамфил, анасон,джинджифил). Можете да сложите различни подправки по ваш вкус
1 ч.л. канела
За айсинга използвайте белтъка от яйцето + 250-300гр. пудра захар (може и повече, според големината на яйцето) и няколко капки лимон. Можете да ги украсите също с бял или черен шоколад, фондан, кокос, захаросани портокалови корички или каквото душата ви пожелае .
Начин на приготвяне:
Време за замесване : 10 мин.
Време за охлаждане : 10-15 мин.
Време за печене : 12-14 мин.
Пригответе си голяма тава с хартия за печене и загрейте фурната на 180 градуса.
В кухненски робот или в купа с миксер разбийте мекото масло със захарта на крем. Добавете меда и жълтъка.
В купа смесете брашното с набухвателите и подправките. Прибавете към маслената смес и разбъркайте до получаване на еднородно тесто. При нужда прибавете млякото лъжица по лъжица. Омесете бързо тестото, за да не се затопля излишно от ръцете ви. Увийте го във фолио за свежо съхранение и го приберете във фризер за 10-15 мин.
Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина около 3-4 мм. и изрежете формички по ваше желание . Подредете вурху застланата с хартия тава. Меденките не се надуват особено, така че не е необходимо да оставяте голямо разтояние между тях.
Печенето отнема около 12-14 мин. според размера и демелината на сладките, но когато ръбчетата станат златисти, а при натиск, пръста ви потъва леко ги извадете. След охлаждане ще се втвърдят допълнително заради маслото. Оставете да се охладят и декорирайте.
За да приготвите айсинга разбийте леко до пяна белтъка с няколко капки лимонов сок. Пресейте пудрата захар и я прибавяйте лъжица по лъжица, докато постигнете желаната гъстота. Останалото е фантазия !
Коментари
Публикуване на коментар