Шоколадов тарт с тиквен мус



   Всякакъв вид тарти, тарталетки и тем подобни десерти, състоящи се от маслена крупкава кора и богат кремообразен пълнеж ОБОЖАВАМ! За мен те са не само страшно красиви с тези златисти къдрави основи, но са и перфектното съчетание на текстури. Още повече за мен този тип десерт има сантиментална стойност, тъй като първите си две състезания спечелих именно с тарт!
  Представете си само - перфектно изпечена какаова основа, така кокетно изглеждаща, като излязла от някоя френска сладкарничка, като от картичка почти , намазана с черен шоколад и напълнена с лек и нежен тиквен мус, с нотка на коледни аромати! Аз си го представих, дори го приготвих за вас , остана само да опитате!


Необходими продукти: 

За основата: 

115гр. масло
30гр. какао
60гр. пудра захар
220гр. брашно
щипка сол
2-3 с.л. ледено студена вода 

За пълнежа:

100гр. натурален шоколад
400гр. сварена и пюрирана тиква (оставете парченцата тиква да се отцедят много добре на кухненска хартия или в цедка преди да пасирате) 
1с.л. смесена подправка (канела, джинджифил, анасон, карамфил)
1ч.л. канела
ванилия
100гр. захаросани портокалови корички
400гр. натурално крема сирене 
300мл. пълномаслена млечна сметана, разбита
10гр. желатин 




Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за печете: 20 мин.
Време за охлаждане на тестото:30мин.
Време за стягане : 60 мин.

 Започваме от маслената основа. За целта има два метода , по които можете да действате : 
  - нарежете много студеното масло на дребни кубчета. Прибавете сухите съставки и стрийте до трохи с пръсти или още по-добре с нож,за да не загрявате маслото излишно "накълцайте" до получаване на трохи. След като сместа ви заприлича на мокър пясък прибавете водата, бързо замесете тесто, оформете го на топка, увийте във фолио и приберете в хладилник за около 30 мин. След това разточете върху леко набрашнен плот и с помощта на точилката прехвърлете във формата за рарт. Притиснете добре по ръбовете и така приготвената форма сложете за оше 30 мин. във фризера да стегне. 
  - вторият, за мен доста по-бърс и лесен метод е с меко масло. Към мекото масло , разбивайки с миксер прибавете сухите съставки, при получаване на трохи, водата. С така полученото меко тесто веднага оформете кората , притискайки с пръсти, след което я оставете да замръзне за около 30 мин. 
  - за да запазите формата на кората можете да използвате и така нареченото "сляпо печене" при което върху тестото поставяте лист хартия за печене, запълвате формата с боб, леща, аз предпочитам с морска сол, тъй като е най-тежка и печете така 10 мин. След това махате хартията и "пълнежа" и печете още 10 мин. Ако кората ви е добре замръзнала, обаче, не е необходимо да действате така
  - Който и метод да изберете печете кората около 20 мин. на 180 градуса с вентилатор , след което оставете да се охлади добре, тъй като докато е топла е чуплива и извадете от формата внимателно. 
  Разтопете шоколада и намажете хубаво дъното и стените на охладената форма, след което приберете в хладилник,за да стегне. По този начин възпрепятствате овлажняването на кората от крема, а й добавяте вкус. 
  За пълнежа накиснете желатина в студена вода и го разтопете на водна баня или в микровълнова, след като набъбне. 
  В купа разбийте крема сиренето с пудрата захар, тиквеното пюре, ванилията и подправките. Прибавете портокаловите корички, след което на тънка струйка разтопения желатин. Накрая прибавете разбитата сметана и разбъркайте внимателно, за да запазите обема й. Така приготвения пълнеж изсипете в основата и приберете за 1-2 часа в хладилник ,за да стегне. 
  Украсете по желание - в моят случай разтопен шоколад, портокалови корички, разбита сметана с малко пудра захар и канела и малко от тиквеното пюре. 
  Това е - лек, ароматен, сезонен, уютен десерт, нещо просто и същевременно по-така, да ви е сладко! 


Коментари

Популярни публикации