Торта "Мока"




  Тортата ... тя не е просто храна или последното ядене от вечерята. Тя е наслада, изкуство, чаканият финал на най-празничната вечеря, завьршекът, без който нито един важен повод не минава - рожден ден, сватба и други подобни специални моменти.
  Истината е,че създаването на перфектната торта не е никак лесен процес и който вярва в обратното е в голяма заблуда. И нямам предвид самото изпълнение, говоря за създаването на идеята, постигането на баланс между вкусове и консистенции, подбор на правилните продукти за максимално добър резултат.
  Във френското сладкарство, висшият пилотаж така да се каже, съществуват едни невероятни десерти, наречени "ентреме". Това са изключително богати тортички, съчетаващи няколко вида блат, мусове и кремове с различна плътност, плодови желета или ядкови слоеве, така че в една малка хапка да бъде усетена експлозия от вкусове и аромати.
  Нещо подобно се опитах да постигна и аз - брауни блат с кафе, дъвчаши платки с хрупкави орехи, мус от натурален шоколад и бял шоколадов мус с кафе и Амарето ликьор, цялото полято с богат ганаш от натурален шоколад.
  Вярно, компонентите са много и някои от вас ще се запитат дали си струва цялото това суетене. Първо - да, струва си! И второ - има начин приготвянето на такъв тип торта да се улесни максимално. И той се нарича фризер. В нашата страна масово битува мнението,че когато нещо е замразено, то е с лошо качество. Връщам се на французите, обаче, където масовата практика е именно такава - предварително приготвяне на максимална част от компонентите предварително, замразяване и в последствие сглобяване на самият десерт.
  Тази торта специално е приготвена именно така , с предварително приготвени и замразени блатове. Интересното е,че се сглобява в силиконова форма наобратно, т.е. започва се от най-горния пласт и се завършва с най-долния блат, след което се замразява цялата и се изкарва от формата ден преди поднасянето. По-подробно ще обясня надолу.


Необходими продукти: 

(Използвам силиконова форма с диаметър 25см. и височина 7см. Освен това имам силиконова форма за оформянето на двата диска от шоколадов мус с диаметър 2х13см. ,използвани в декорацията и в белия мус. Можете да използвате ринг за торта или форма за сладки и да му направите дъно от стреч фолио. ) 















За брауни блата:
1 бр. яйце
60мл. олио
100гр. кафява захар
100мл. силно горещо еспресо
100мл. прясно мляко
1ч.л. оцет
100гр. брашно
50гр. какао
1ч.л. бакпулвер
1 щипка сол 

За ореховите платки Дакуаз: 
5бр. белтъци
180гр. кафява захар (светла и ситна)
200гр. смлени орехи
ванилия

За муса с натурален шоколад:
150мл. прясно мляко
300гр. натурален шоколад
300мл. пълномаслена млечна сметана
10гр, желатин 

За муса с бял шоколад: 
100мл. прясно мляко
200гр. бял шоколад
200мл. пълномаслена млечна сметана
7гр. желатин
2гр. нескафе (1 дозичка)
ванилия
30мл. ликьор "Амарето" 

За украса:
100гр. натурален шоколад
100мл. пълномаслена млечна сметана
100гр. бял шоколад 



Начин на приготвяне: 

 Тъй като в случая има доста стъпки ,започвам от нещата, които трябва да направите предварително и да замразите. Хубавото е ,че могат да бъдат приготвени и съхранени добре фолирани във фризер до месец по-рано. 

1. Брауни блат - Загрейте фурната на 180 градуса и си застелете с хартия за печене форма за торта с диаметър 25см. 
В купа разбийте яйцето с олиото и захарта. Прибавете кафето и млякото,смесено с оцета.Смесете сухите съставки и ги брибавете при течните. Получава се рядко тесто, такова трябва да бъде. Сипете във формата за печене , печете 30 минути, охладете добре. Увийте хубаво полученият блат с фолио за свежо съхранение и приберете във фризера за после. 

2. Орехови платки - Загрейте фурната на 150градуса с вентилатор. Застелете 2 тави с хартия за печене и очертайте два кръга с диаметър 25см. Може да се свият леко при печенето, но това не проблем.
В купа разбийте до пяна белтъците. Прибавете малко по малко захарта. След като се получи твърд сняг прибавете ванилията и смлените орехи, разбъркайте със сладкарска шпатула. Разнесете сместа по очертанията на кръговете и печете около 20 минути или до златист цвят. Охладете добре, отлепете внимателно от хартията, увийте във фолио и замразете. 

3. За декоративните дискове от шоколадов мус - Накиснете в студена вода около 3-4гр. (равна чаена лъжичка) от желатина. В купа разтопете 100гр. от натуралния шоколад с 50мл. от прясното мляко. След като желатинът набъбне го разтопете и го прибавете при шоколада. Разбийте 100мл от сметаната и внимателно я прибавете в шоколадовата смес. Разбъркайте с шпатула до пухкава еднородна смес (дори и да загуби обем и да се втечни леко не е проблем). Разсипете в предвидените форми, покрийте с фолио и замразете. 

Това беше предварителната подготовка. Следва сглобяването. 

4.Бял шоколадов мус - Накиснете желатина в студена вода. В купа сипете белия шоколад, прясното мляко, кафето и ликьора. Разтопете на водна баня или в микровълнова. Разтопете желатина и го прибавете в сместа. Докато сместа леко се охлади разбийте сметаната. Прибавете я в шоколадовата смес и разбъркайте внимателно до хомогенност като се стараете да запазите максимално обема. Изсипете в силиконовата форма. 

5. Поставете единия диск замразен шоколадов мус в центъра на белия мус. Не се притеснявайте, няма да потъне. 

6. Поставете отгоре едната орехова платка. 

7. Мус натурален шоколад - Пригответе по същия начин като дисковете от останалите продукти. Изсипете около 3/4 от муса върху ореховата платка. 

8. Поставете втората орехова платка и разпределете върху нея останалия шоколадов мус. 

9. Завършете с брауни блата, притиснете леко, така че да се заравни, покрийте с фолио и оставете за минимум 24 часа да замръзне хубаво, за да може да се извади лесно от формата . 

10. Завършване на тортата - Извадете дълбоко замразената торта от сликоновата форма. Пригответе ганаша от натуралния шоколад и сметаната и залейте рортата. Поставете в центъра вторият диск от замразен шоколадов мус. Украсете със стружки бял шоколад или по ваше желание. Оставете за една нощ в хладилник ,за да се отпусне. 
Остана само да се насладите! 

П.П. Надявам се, че съм обяснила всичко добре, моля, ако имате въпроси , питайте! Ако нямате подходяща форма можете да не правите дисковете от шоколадов мус, те имат по-скоро декоративна роля. 






Коментари

Популярни публикации