Кейк "Цитрус"


  Цитрусите - съкровището на зимата. Погледнеш ли ги с тези наситени цветове и ти напомнят на лято. Наистина ги обожавам - сочни, свежи, ароматни, пълни с витамини, разнообразни по вкус... От сладките мандарини, през горчивия грейпфрут до тръпчивия лимон , всички те са уникални сами по себе си. 
  Казах си - иска ми се да направя лек и ароматен портокалов кейк, после реших да му прибавя един семпъл, но много подходящ и свеж крем и накрая да се възползвам от разнобразието на вкус и аромат от различните цитруси. Съжалявам само, че не открих червен портокал, нооо какво пък, вие използвайте всичко, което има и ви допада. 
  Кейкът е много , ама наистина много лесен, не използвам миксер, приготвя се с малко продукти, НО винаги получавате перфектен резултат. Наситен портокалово-маслен аромат, плътен, но същевременно лек, свеж и киселичък чийз крем - разкош! 


Необходими продукти:

За кейка: 
3 бр. големи яйца
160гр. кафява захар
160гр. брашно
150гр. разтопено краве масло
1 ч.л. бакпулвер
ванилия (използвам 1/2 шушулка)
1 портокал (сок и кора) 
щипка сол

За крема: 
200гр. натурално крема сирене
100гр. заквасена сметана
2-3 лъжици пудра захар (на вкус) 
ванилия (1/2 шушулка) 
3-4 лъжици сладко от кайсии

За украса:
Резенчета портокал, грейпфрут, лайм, лимон .. каквото намерите 


 Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за печене: 30-40 мин.
Време за охлаждане : 60 мин. 

  Загрейте фурната на 180 градуса и си пригответе правоъгълна форма за кекс с хартия за печене.
  В купа разбийте яйцата със захарта ( аз го правя на ръка с тел ). Прибавете пресятото брашно с бакпулвера,солта и ванилията. Накрая сипете разтопеното масло, сокът и кората на портокала. 
  Сипете сместа във формата и печете 30-40 мин. до златист цвят и суха клечка. Охладете добре и разрежете на две през средата (ако се е получило "капаче" отгоре, изравнете и си хапнете ). 
  В купа смесете продктите за крема и ги разбъркайте с тел или дори лъжица, не е нужно да използвате миксер, дори с него рискувате да втечните сместа. 
  Разнесете сладкото и  2/3 от крема по долния блат, сложете горния и намажете с останалия крем. Подредете резенчетата цитруси отгоре. По желания може да ги намажете със сладко от кайции или желатинова глазура, за да не изсъхват. 
  Това е ! Супер лесен, бърз, сравнително икономичен , но страшно богат и вкусен сладкиш! 
  Да ви е сладко! 
 

 П.П. Смятах да сложа 100тина грама накълцан бял шоколад в тестото, но го забравих, да знаете,че трябваше да е вътре :D 

Коментари

Популярни публикации