Кейк "Цитрус"
Цитрусите - съкровището на зимата. Погледнеш ли ги с тези наситени цветове и ти напомнят на лято. Наистина ги обожавам - сочни, свежи, ароматни, пълни с витамини, разнообразни по вкус... От сладките мандарини, през горчивия грейпфрут до тръпчивия лимон , всички те са уникални сами по себе си.
Казах си - иска ми се да направя лек и ароматен портокалов кейк, после реших да му прибавя един семпъл, но много подходящ и свеж крем и накрая да се възползвам от разнобразието на вкус и аромат от различните цитруси. Съжалявам само, че не открих червен портокал, нооо какво пък, вие използвайте всичко, което има и ви допада.
Кейкът е много , ама наистина много лесен, не използвам миксер, приготвя се с малко продукти, НО винаги получавате перфектен резултат. Наситен портокалово-маслен аромат, плътен, но същевременно лек, свеж и киселичък чийз крем - разкош!
Необходими продукти:
За кейка:
3 бр. големи яйца
160гр. кафява захар
160гр. брашно
150гр. разтопено краве масло
1 ч.л. бакпулвер
ванилия (използвам 1/2 шушулка)
1 портокал (сок и кора)
щипка сол
За крема:
200гр. натурално крема сирене
100гр. заквасена сметана
2-3 лъжици пудра захар (на вкус)
ванилия (1/2 шушулка)
3-4 лъжици сладко от кайсии
За украса:
Резенчета портокал, грейпфрут, лайм, лимон .. каквото намерите
Начин на приготвяне:
Време за приготвяне: 15 мин.
Време за печене: 30-40 мин.
Време за охлаждане : 60 мин.
Загрейте фурната на 180 градуса и си пригответе правоъгълна форма за кекс с хартия за печене.
В купа разбийте яйцата със захарта ( аз го правя на ръка с тел ). Прибавете пресятото брашно с бакпулвера,солта и ванилията. Накрая сипете разтопеното масло, сокът и кората на портокала.
Сипете сместа във формата и печете 30-40 мин. до златист цвят и суха клечка. Охладете добре и разрежете на две през средата (ако се е получило "капаче" отгоре, изравнете и си хапнете ).
В купа смесете продктите за крема и ги разбъркайте с тел или дори лъжица, не е нужно да използвате миксер, дори с него рискувате да втечните сместа.
Разнесете сладкото и 2/3 от крема по долния блат, сложете горния и намажете с останалия крем. Подредете резенчетата цитруси отгоре. По желания може да ги намажете със сладко от кайции или желатинова глазура, за да не изсъхват.
Това е ! Супер лесен, бърз, сравнително икономичен , но страшно богат и вкусен сладкиш!
Да ви е сладко!
П.П. Смятах да сложа 100тина грама накълцан бял шоколад в тестото, но го забравих, да знаете,че трябваше да е вътре :D
Коментари
Публикуване на коментар