Профитероли с кокосов крем и кайсии


  По-познати като "еклер" тези сладкиши от хрупкаво, леко тесто, пълни с всевъзможни пухкави пълнежи и поляти с различни глазури са познати и много любими почти на всеки. Всъщност френските "еклери" и италианските "профитероли" представляват един и същи десерт на основата на парено тесто, като основната разлика е във формата - еклерите са продълговати, а профитеролите са малки кръгли бомбички, пълни с крем. 
 Този тип десерт има толкова разнообразни вариации и вкусове, че дори може да не е десерт. Тъй като тестото е с неутрален вкус , сществуват не един и два варианта за еклери със солена плънка. Ние , обаче, ще се съсредоточим върху сладките, тъй като ... са просто прекрасни! 
 За да бъде един еклер или профитерол перфектен, то той трябва да има хрупкава "черупка" от парено тесто, но тя не бива да е прекалено суха. Освен това доброто парено тесто запазва форма при печене и единственото, което се иска от него е да се надуе достатъчно , за да се получи голяма кухина, в която да поставим богатия крем. 
  Пареното тесто , по природа, е малко капризно. Приготвянето му се състои от два етапа - основата, която се приготвя на котлон и добавянето на яйцата. Аз лично разбивам предварително необходимото количество яйца , като ги прибавям на части към топката парено тесто и преценявам на момента точно колко да сложа. При приготвянето на самото тесто е важно загряването на течността да става под капак, тъй като изпаряването й променя пропорциите и по този начин може да се провалим. Поради тази причина добавям яйцата предварително разбити, а не едно по едно, както се препоръчва на мого места. 
  В този случай , моите профитероли са напълнени с кокосов крем, чиито екзотичен аромат и сладък вкус чудесно се допълва със свежестта и киселината на сладкото от кайсии. Накрая получавате хрупкава основа , пълна с богат крем и ароматен плод , всичко това балансирана експлозия от вкус ! Да започваме ! 


Необходими продукти: 

За пареното тесто: 
225мл. прясно мляко (за по-твърди черупки , използвайте вода или смес 1:1)
115гр. краве масло (на кубчета, на стайна температура!)
130гр. пресято брашно
225гр. разбити яйца (около 4бр. , големи) 
1/2 ч.л. сол
ванилия (по желание) 

За кокосовия крем: 
400мл. кокосово мляко (1 консерва) 
400мл. млечна сметана с 30% масленост 
125гр. захар 
3бр. жълтъци
45гр. царевично нишесте 
ванилия
50гр. фини кокосови стърготини 

Още: 
Около 100гр. сладко от кайсии (купено или домашно) или
100гр. кайсии+50 гр. захар, кипнати и сварени до желаната гъстота 

Начин на приготвяне: 

 За приготвянето на черупките от парено тесто: 
 Смесете млякото/водата с маслото и солта. Загрейте под капак. Щом сместа кипне, свалете от огъня , сипете цялото количество брашно наведнъж и бъркайте енергично с дървена лъжица,докато течността се абсорбира и се получи топка тесто. Върнете на котлона и гответе няколко  минути. Ще разберете ,че е готово, когато започне да се образува лека коричка по дъното на съда. 
 Прехвърлете тестото в купа и оставете да се охлади за 2-3 минути. Разбивайки с миксер започнете да добавяте яйцата малко по малко. Възможно е сместа да не поеме всичките яйца, така че спрете да добавяте, когато достигнете гладко и лъскаво тесто, с подходяща за шприцоване консистенция. 
 Покрийте тава с хартия за печене и шприцовайте еклери с желаната форма и размер. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути или до златист цвят, като през първите 20-25 минути не бива да отваряте вратата на фурната. След това ги наглеждайте често , тъй като се изпичат а различно време, в зависимост от размера и няколко минути в повече, биха ги направили по-сухи и твърди от желаното. 
 Прехвърлете ги върху решетка и оставете да се охладят напълно. Изпечените черупки можете да съхраните без пълнеж около седмица в кутия с плътно затворен капак. 

За приготвянето на крема: 
В касерола кипнете кокосовото мляко с половината от сметаната и половината от захарта. В купа разбийте жълтъците с нишестето, останалата захар и ванилията . На тънка струя налейте млякото към жълтъците, за да темперирате смета, след което върнете на котлона и варете 3-4 минути на средна степен при непрекъснато бъркане , докато получите гладък и гъст крем. Прибавете кокосовите стърготини. 
Прехвърлете крема в купа , покрийте го плътно с фолио за свежо съхранение и оставете на се охлади напълно. 
Разбийте останала сметана и я прибавете внимателно към охладения крем. 

Сглобяване на профитеролите: 
Основите от парено тесто можете да напълните по дра начина : или да ги разрежете хоризонтално на около 2/3 от дъното, да напълните и да поставите отгоре "капачето" или да направите дупка на дъното и да шприцовате пълнежа. 
Аз лично предпочитам втория начин, така че първо шприцовам малко от кайсиевото сладко, след което допълвам с крем. Ще разберете кога да спрете, тъй като еклерчетата натежават и усещате как се изпълват с крем. 
Моите са само леко поръсени с пудра захар, тъй като исках да се усеща кокосовият вкус, но вие може да ги потопите в бял или натурален шоколад или пък да ги поръсите с кокос. 
Това е ! Има няколко по-важни момента в изпълнението на рецептата, но резултатът си струва ! Да ви е сладко ! 

Коментари

Популярни публикации