Бисквитена торта с плодов крем
Честно казано дълго се чудех дали в сладкарския си блог да имам рубрика, в която да споделям рецепти за бебета и малки деца. Напоследък изключително често ми се налага да приготвям домашни десертчета за моето дете и си казах " Това ,че е малка не значи да не яде десерт, все пак и тя е човек! Така и така ги правя, нека ги споделя"
Вярвам ,че вкусът се изгражда от рано в детска възраст и поради тази причина ми се иска да й дам най-доброто. Не, не съм БИО-фанатик , но избягвам даването на захар, маргарини и тем подобни продукти , съдържащи се в купешките сладкишчета, пък били те и "предназначени за деца". Това, разбира се е една изключително дълга тема, всеки взима сам решението за храненето на детето си от толкова крехка възраст, но и трябва да е готов да понесе отговорността за правилното му развитие и състояние по-нататък.
Оказа се, обаче, че е много трудно да намериш вдъхновение за разнообразно меню на бебе, съобразявайки се с количеството захар, глутен, яйце, с начина на приготвяне и с останалата част от менюто. Но аз приех предисвикателството, все пак би било срамота мама да е сладкар пък да ти бута вафличка в ръката :D
За тази рецепта съм използвала бебешки пълнозърнести бисквитки от спелта без захар, а в крема единствено сладостта на плодовете. Бихте могли да използвате пресен плод, аз в този случай ползвах готово пюренце.
Подходящо е както за десерт, така и за следобедна закуска, тъй като се получават 2 порции по 200гр.
Подходящо за бебета над 10-12 месеца!
Алергени: яйце, прясно мляко, глутен !
Необходими продукти:
(получават се 2 порции по 200гр.)
5-6 бебешки бисквитки, зависи от размера
200гр. плодово пюре по избор (120 за крема, 80 за отгоре )
120 + 20мл. прясно мляко
1бр. жътък
1 с.л. царевично нишесте
ванилия по желание
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитките , като едрината на парченцата съобразете с дъвкателните способности на детето. Половината разпределете на дъното на бурканчетата/купичките.
В тенджерка сипете 120гр. пюре и 120 мл. прясно мляко. Оставете да заври.
В останалите 20мл. мляко разбийте нишестето и жълтъка.
Прибавете яйчната смес към млякото при непрекъснато бъркане на тънка струйка. Намалете котлона и бъркайте непрестанно в продължение на 3-4 минути, докато крема се сгъсти. Аз лично държа да кипне , за да съм спокойна, че жълтъка е достатъчно сготвен, за да го дам на малката. Прибавете ванилията.
Разсипете половината крем, още горещ, в бурканчетата, разпределете останалите бисквитки, после останалия крем. Накрая завършете с останалите 80гр. плодово пюре, което освен разнообразен вкус и текстура ще предпази крема от образуване на коричка.
Това е, аз използвам бурканчета от бебешко пюре, за да мога да ги затворя. Съхранете в хладилник и предложете в рамките на 24часа.
Коментари
Публикуване на коментар