Черешови пайчета

  


  Понякога имам огромно желание за експерименти, за слоожни десерти с по няколко компонента, за различни вкусове и текстури ... мисля, представям си , рисувам ги, търся подходящи рецепти от които да си открадна по някой елемент, за да постигна впечатляващ краен резултат.
  Понякога, обаче, особено в лежерни дни, в които дъждът тихо се сипе навън и създава един домашен уют, единственото, което ми се иска е аромат на семпъл домашен сладкиш да се носи у дома. Точно такива семпли и уютни са тези черешови пайчета, които могат да се приготвят и като един голям пай.
  Ровейки из снимките си от лятото, открих тези и се зачудих защо съм пропуснала да ги споделя. В случая са приготвени с пресни череши (което без тези декоративните никой нямаше да разбере) , но спокойно можете да си ги направите както със замразени, така и с хубаво сладко. Основата е хрупкава , маслена, класическа и може да се комбинира с всякакви любими и сезонни плодове, а хрупкавите трохи отгоре придават допълнителна текстура.
  Приготвянето е много лесно и бързо, можете да си ги хапнете охладени или пък още топли с топка ванилов сладолед !



Необходими продукти:

За тестото: 
2 яйца 
1 чаша кафява захар
1 чаша разтопено масло
2 чаши брашно

1 чаша бадемово брашно
1 ч.л. бакпулвер 
Канела на вкус 
Ванилия

Щипка сол
За пълнежа: 
300гр череши (обезкостени) 
1с.л. царевично нишесте


Забележка: Използвам класически мерителни чашки , тези с кафена,чаена,винена,водна и т.н. не са ми любимите мерки :) 
Забележка: Ако използвате замразени плодове ги оставете да се размразят и отцедят добре, след което прибавете нишестето.

Начин на приготвяне:

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за охлаждане: 45 мин.
Време за печене: Около 30 мин. 
Разбийте яйцата със захарта. Добавете маслото и подправките.Накрая пресятите брашно, бадемови брашно,бакпулвер и сол. Разбъркайте с миксер или дървена бъркалка до еднородна смес.
Отделете 1/3 от тестото и оставете в хладилник да стегне 10-15мин.
През това време оформете основите или основата , ако ще правите голям пай. При този метод на приготвяне на тестото си ги оформям с пръсти,чрез избутване и притискане. Подготвената основа охладете за 30-40 мин. или докато стегне добре.
Смесете разполовените череши с нишестето и ги сипете върху охладената основа. Върху тях натрошете ( баба ми го настъргваше на ренде) заделената 1/3 от тестото.
Печете сладкиша на 180 градуса с вентилатор за около 30 мин. (следете след първите 20, времето за изпичане зависи от размера им).
Охладете  и поръсете с пудра захар.
Бон апети!

Коментари

Популярни публикации