Сконс с праскови и боровинки



  Сконс (Scones) , що е то ? Това са класически английски маслени кифлички , които приличат повече на курабийки ,според мен, поднасяни на типичните чаени партита. С изключително богатият си аромат на масло и многото разновидности - без плънка, с пресни или сушени плодове, често и солени, те са идеално допълнение към следобедния чай. Често се поднасят с бита сметана и пресни плодове, като ягоди, например. 
  В Англия ,както знаем, следобедният чай си е традиция, и като повечето английски неща е изпълнен с правила - от подредбата на масата, през количеството чай в чашата, та чак до начина на консумиране на тези кифлички. Отхапването и разрязването им не са приети, представяте ли си ?! Очупвате си хапка, гарнирате с каквото сте решили и хапвате. 
  Е, ние ,обаче не държим чак толкова на тези правила. Дори формата на моите сконс е извън правилата. Класическият начин за оформянето им може да се оприличи на пица - тестото се оформя на голяма "пита" след което се разрязва на триъгълници, точно като пица. На мен ми харесват кръгли, някак по-непретенциозни и домашни ми изглеждат така. 
  Освен за допълнение към чая, сконс са подходящи и за закуска, а защо не и като десерт (въпреки че не са много сладки, имайте предвид). Както и когато и да решите да си ги приготвите и консумирате, обаче, наистина си струва да бъдат опитани ! 
  Ето и как да си ги приготвите! 


Необходими продукти: 

2 чаши брашно
1/3 чаша захар
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1/2 чаша (около 120гр.) масло на кубчета ( много студено!) 
1/3 чаша заквасена сметана или кисело мляко
1/3 чаша млечна сметана 30% масленост
1 бр. яйце , размер L
ванилия 
1/2 чаша замразени праскови на кубчета (или 1бр. голяма, прясна)
50гр. сушени червени боровинки

За захарната глазура(по желание): 
1/2 чаша пудра захар
1-2 с.л. прясно мляко
ванилия 

Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за печене : 15-20 мин.

  Загрейте фурната на 200 градуса . Пригответе си тава, застлана с хартия за печене.
  В купа смесете пресятото брашно, захарта, бакпулвера,содата и солта. 
  Прибавете студеното масло и с вилица или пръсти го размесете със сухите съставки до получаване на трохи. Работете бързо, за да не загреете маслото. 
  В отделна купа разбийте яйцето, сметаните и ванилията. 
  Прибавете течната смес към сухите получените трохи и разбъркайте с шпатула до образуването на тесто. Прибавете прасковите и боровинките и разбъркайте отново, като се стараете да го направите максимално бързо и да не премесвате тестото. 
  Следва оформянето : можете да го разделите на 8 равни части и да оформите като топки,като ги сплескате леко , можете да разточите тестото на кръг и да разрежете като пица на 8 триъгълни парчета или, ако държите на перфектен вид да го разточите и изрежете с ринг или форма за сладки. Пак казвам - на мен в случай ми допадна по-домашния вид. 
  Прехвърлете оформените сконс в тавата за печене и печете 15-18 мин. до зачервяване. 
  Охладете върху решетка и полейте със захарната глазура ( за нея пресейте пудрата захар и разбъркайте до гладкост с прясното мляко и ванилията). 
  Това е, получават се много ароматни кифлички, на които да се насладите с чаша чай или кафе! Да ви е сладко! 



Коментари

Популярни публикации