Тарт "Каталана"


   Честно да ви кажа съм скромен човек, не обичам да се хваля сама, а когато някой друг го прави ми става неудобно. Но при това чудо място за скромност няма - уникално е !
   Обичате ли крем "Брюле" ? Е, това е испанския му вариант - крем "Каталана"с добавка на ароматна , хрупкава основа от бисквити.За крема - както казах, наподобява класическото "Брюле", само че е по-лек, тъй като в него преобладава прясното мляко. Има различни рецепти - изцяло с мляко или пък със смес от мляко и сметана. Моят е вторият, тъй като обичам да е по-богато. Различава се също и по аромата - освен ванилията, в него има също канела, лимонова , а понякога и портокалова кора. Резултатът - изключително плътен и нежен крем с фин аромат на цитруси и канела. И най-важното - с емблематичната хрупкава коричка от карамелизирана захар, която се разчупва с това прекрасно "Пук" при допира на лъжичката .. мммм разкош !
   Тъй като исках не просто крем в купичка, прибавих и хрупкава бисквитена основа. Аз открих страхотни, изключително хрупкави бисквити с карамелизирана захар, но дори и да не намерите такива, едни канелени биха се вързали чудесно. Важното е да са по-хрупкави, според мен , а не тип чаени, които са малко по-меки.
   Още нещо като съвет - тъй като в крема има желатин, с цел да си подсигурим един наистина добър резултат, ако нямате горелка за карамелизирането на захарта, моля ви, не пробвайте варианта с горния реотан на фурната !!! Често съм го виждала като предложена алтернатива, аз съм пробвала веднъж и освен,че кремът ми кипна и се пресече, друго не стана .... добре поне,че беше "просто крем в купичка" :) Повярвайте , дори и без коричката пак ще е феноменално вкусен (това също ви го казвам от собствен опит, понеже ми свърши газта на горелката по средата на тарта ) :D Нооо какво да се прави, стават такива неща , примиряваш се, снимаш карамелизираната половина, а другото изяждаш ,за да не разбере никой за фала.
   Така , преминавам към рецептата :


Необходими продукти: 

250 гр. бисквити (карамелени без крем, канелени или Дижестив) 
80гр. разтопено масло
500мл. пълномаслено прясно мляко 
1бр. пръчица канела (желателно да не е мляна) 
кората на 1 лимон ( на едри обелки, които после да извадим от млякото, не настъргана) 
кората на 1 портокал ( по същия начин)
400мл. пълномаслена млечна сметана
6бр. жълтъци 
10гр. желатин 
150гр. захар + за поръсване 
1 щипка сол
50гр. натурално царевично нишесте 



Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне : 30мин
Време за охлаждане

  Натрошете бисквитите на трохи и ги смесете с разтопеното масло. Изсипете във форма за торта с падащо дъно с диаметър 25см. и притиснете добре, за да получите хубава равна основа. Приберете в хладилник ,докато правите крема. 
  За крема сложете млякото, сметаната, канелата, 2/3 от захарта и корите от цитрусите да заврят леко. Аз го правя на слаб огън , за да се освободят повече аромати. 
  В купа разбийте жълтъците с останалата захар, нишестето и солта. 
  Накиснете желатина в няколко лъжици студена вода до набъбване. 
  След като млечната смес започне да ври, свалете от котлона и прецедете. Наливайте от горещата смес на тънка струя и при непрекъснато бъркане към жълтъците. Върнете крема на котлона и бъркайте до сгъстяване. Свалете от котлона и оставете за 5-10 минути лекичко да се охлади. 
  Разтопете желатина на водна баня или в микровълнова и го добавете към крема. 
  Сипете крема върху бисквитената основа и приберете в хладилник за няколко часа, а още по-добре за една нощ. Трябва да е наистина добре охладен. 
  Желателно е карамелизирането на захарта да се случи преди поднасянето, тъй като при престояване полученият карамел се стопява и се получава карамелен сироп , който потича (често по целия хладилник ). Също така ви съветвам да преместите тарта за 30-тина минути във фризер преди да карамелизирате, за да е максимално стегнал, тъй като горелката все пак ще го затопли по повърхността. 
  От там нататък следва да поръсите захар на равномерен слой по повърхността на крема и да я карамелизирате с горелка. Пак казвам - не използвайте фурна ! 
  А от там нататък вече следва пълна наслада ! Да ви е сладко ! 

Коментари

Популярни публикации