Маслени пайчета с пълнеж от крема сирене и ябълки



 Коледа наближава, а с нея идва и неизменното желание за печене на домашни сладкиши. Едва ли има човек , който да остане равнодушен пред вида на красиво декорирани сладки, заскрежени с пудра захар или аромата на току що изпечен сладкиш. Коледа за всеки носи духа на домашния уют, на споделените със семейството мигове, които ,разбира се са придружени от вкусна домашна храна.
  В моето семейство коледната трапеза е задължителна, през останалото време всеки е пръснат на някъде, но в това приказно време от годината, всички се събираме и чувството е наистина прекрасно. На всяко едно такова събиране има две звезди - кьополуто на баба и разбира се, десертът.
 Както неведнъж съм писала, за мен дори и простичко изглеждащите десерти могат да бъдат незабравими и да оставят траен спомен след себе си, стига да са приготвени с качествени. истински продукти, да имат точния баланс на вкусове и аромати и разбира се, да са приготвени с много любов.
  Днешното ми предложение се получи след пълна импровизация, но гарантирам ,че вкусът е повече от добър. Богата основа от маслено тесто, пръхкаво и хрупкаво, пълна с ванилов пълнеж с крема сирене и естествено, за къде без тях,когато говорим за Коледа - ябълки и канела. Всичко това е оформено като малки кокетни пайчета, които преспокойно можете да оформите и като един голям сладкиш. Единственото,което ще трябва е да направите отвори на повече места вурху капачетата, за да излиза ароматната пара, но това нататък.
  Рецептата, между другото включва и бонус, тъй като тестото за основата е перфектното маслено тесто за дребни сладки или декорирани бисквитки.
  Е, предполагам вече нямате търпение да си ги приготвите, обещавам ,че ще пробвате ли веднъж, ще си ги направите отново.


Необходими продукти: 

От това количество се получават 10бр. мини пайчета, приготвени във форма за мъфини 

За тестото:
150гр. краве масло на стайна температура 
150гр. пресята пудра захар
300гр. пресято брашно
1бр. яйце 
ванилия 

За плънката:
200гр. крема сирене 
2-3с.л. кафява захар
1 с.л. натурално нишесте 
2бр. жълтъци
ванилия 

3 бр. ябълки (използвах червени, но с Грени Смит биха станали много добре) 
2-3с.л. кафява захар
1с.л. натурално нишесте 
канела на вкус 

1бр. жълтък за намазване


Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне: 45мин.
Време за изпичане : 40мин.
Първата стъпка е приготвянето на тестото. За него има два варианта :

 - Приготвяне в кухненски робот , за точно 3 мин. Сложете маслото ( на стайна температура) в купата на робота, заедно с пудрата захар, брашното и ванилията. Включете и разбивайте до получаване на "мокър пясък", прибавете яйцето, разбийте още няколко секунди, докато се получи еднородно тесто. Не е нужно да прекалявате, тъй като тестото ще се затопли прекалено. Измесете за още няколко секунди на ръка. Ако е много меко, увийте във фолио и оставете 10-15 мин. в хладилник ,за да стегне. Аз работих директно, като разточих кора с дебелина 3мм. изрязах кръгчета и ги оформих в гнездата на формата за мъфини. Остатъка от тестото, увийте и приберете в хладилник, а оформените основи поставете във фризер докато приготвите пълнежа.

 - Приготвяне на ръка. Маслото трябва да е студено , нарязано на кубчета. Смесете го с пудрата захар и брашното и бързо претривайте с пръсти до получаването на "мокър пясък" (може да се направи и с нож). След това добавете разбитото яйце , измесете до еднородно тесто и продължете по горе описания начин. 

 Пригответе пълнежа от крема сирене като в купа разбъркайте със сладкарска тел крема сиренето, жълтъците, захарта, нишестето и ванилията до хомогенна смес.Казвам "разбъркайте",понеже често сместа се втечнява при преразбиване с миксер. Разпределете сместа в подготвените гнезда и оставете настрана. 

 Обелете и почистете ябълките. Нарежете на осминки и всяка осминка на тънки филийки. Поставете ги в купа и прибавете канелата, нишестето и захарта. Разпределете ябълките върху крема, като леко ги притискате, за да се заравнят и да слегнат в него. 

 От заделеното тесто разточете кора с дебелина 2-3мм. и изрежете кръгчета с размера на формичките. В средата изрежете отвор, през който да излиза парата ( или няколко по-малки ), намажете ръбчетата на гнездата с разбит жълтък и залепете капачето. Намажете ги с жълтък. Ако ви е останало тесто може да си изрежете различни цветенца или други формички за декорация и да ги налепите отгоре. 

 Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 мин. Оставете да се охладят добре и поръсете с пудра захар. 

 Колкото и да ми е странно да го казвам, понеже аз съм привърженик на прясна храна и повечето неща на втория или третия ден не ги консумирам, тези са наистина по-добри след като престоят един ден (ако издържите, разбира се). Да ви е сладко ! 



Коментари

Популярни публикации