Безглутенови веган крекери


    Любимото време на повечето хора, особено в неделя, е това,прекарано пред телевизора, гледайки интересен филм и похапвайки пуканки,чипс,крекери или други супер изкусителни, хрупкави и често неособено полезни неща.
   За това време, а и за похапване между храненията или пък за топене в любим дип, аз предлагам алтернатива на снаксовете от пакетче. А именно крекери, които са приготвени изцяло от семена и подправки, не съдържат никакво брашно и животински продукти. И дори са вкусни :)

 

Необходими продукти: 

(използвам стандартни мерителни чашки, но съм дала и количествата в грамаж) 

1/3 чаша (47гр.) белено слънчогледово семе 
1/3 чаша (48гр.) сусам
1/3 чаша (56гр.) ленено семе 
1/4 чаша (38гр.) чиа 
1/3 чаша (45гр. белено тиквено семе 
2 с.л. (20гр.) маково семе 
Лук/чесън на прах, сол на вкус и подправки по избор 
1 чаша (240мл.) вода 

 
 

Начин на приготвяне: 

Време за приготвяне : 30 мин. 
Време за изпичане : 30-40 мин. 

 Приготвянето е изключително лесно. 
 Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и си пригответе тава , застлана с хартия за печене или силиконова подложка. 
  В купа смесете всички сухи съставки. Половината от тях смелете добре и върнете обратно при целите семена. Това се прави, за да може смлените лен и чиа да поемат водата и да послужат за спойка на цялата смес. Прибавете водата, размесете добре и оставете за 15-20 мин, докато се поеме от семената. 
  Готовата смес разнесете равномерно във формата на правоъгълник в тавата , разрежете на 24 квадратчета и печете около 35-40 минути, като след 30тата минута следете да не прегорят , това зависи от силата и различията на всяка фурна. Когато са сухи и златисти, извадете от фурната и разрежете отново. 
  Това е , след като се охладят можете да ги съхраните седмица-две в плътно затворена кутия. 
  

Коментари

Популярни публикации