Безглутенови веган крекери
Любимото време на повечето хора, особено в неделя, е това,прекарано пред телевизора, гледайки интересен филм и похапвайки пуканки,чипс,крекери или други супер изкусителни, хрупкави и често неособено полезни неща.
За това време, а и за похапване между храненията или пък за топене в любим дип, аз предлагам алтернатива на снаксовете от пакетче. А именно крекери, които са приготвени изцяло от семена и подправки, не съдържат никакво брашно и животински продукти. И дори са вкусни :)
Необходими продукти:
(използвам стандартни мерителни чашки, но съм дала и количествата в грамаж)
1/3 чаша (47гр.) белено слънчогледово семе
1/3 чаша (48гр.) сусам
1/3 чаша (56гр.) ленено семе
1/4 чаша (38гр.) чиа
1/3 чаша (45гр. белено тиквено семе
2 с.л. (20гр.) маково семе
Лук/чесън на прах, сол на вкус и подправки по избор
1 чаша (240мл.) вода
Начин на приготвяне:
Време за приготвяне : 30 мин.
Време за изпичане : 30-40 мин.
Приготвянето е изключително лесно.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и си пригответе тава , застлана с хартия за печене или силиконова подложка.
В купа смесете всички сухи съставки. Половината от тях смелете добре и върнете обратно при целите семена. Това се прави, за да може смлените лен и чиа да поемат водата и да послужат за спойка на цялата смес. Прибавете водата, размесете добре и оставете за 15-20 мин, докато се поеме от семената.
Готовата смес разнесете равномерно във формата на правоъгълник в тавата , разрежете на 24 квадратчета и печете около 35-40 минути, като след 30тата минута следете да не прегорят , това зависи от силата и различията на всяка фурна. Когато са сухи и златисти, извадете от фурната и разрежете отново.
Това е , след като се охладят можете да ги съхраните седмица-две в плътно затворена кутия.
Коментари
Публикуване на коментар