Веган шоколадови тортички без захар



    Когато човек иска да влезе във форма обикновено изключва от менюто си сладкарски и тестени изделия, пълни с брашно и захар, които носят излишни калории и нищо полезно на тялото. Въпреки това, от време на време се отпускаме и "кривваме" от правия път. И после ни е гузно ... И ни е яд на самите нас .... Едва ли има човек на диета или някакъв режим, който да не припада пред вида на шоколадова торта ?! НО, защо е нужно да страдаме от това,че сме се отдали на изкушението, когато можем да се насладим на шоколадова торта, която освен,че не е вредна, е приготвена от здравословни продукти, носи много полезни вещества и качествена енергия на тялото? 


   Има ли на света такова нещо като шоколадова торта без глутен, без яйца, без млечни продукти, без захар , без .... Има и още как! Но ще попитате след всички тези "без" остана ли какво да е "със" ? Остана - блат от ядки, сушени сливи и нотка канела се съчетава перфектно с богат и плътен крем от кокосово мляко, орехов тахан, натурален шоколад (подлсаден със стевия),какао и чиа. 
   Тази тортичка е подходяща за хора с непоносимост към глутен,яйца и млечни, както и за диабетици, тъй като е подсладена със стевия. Не се лъжете, че здравословно и без захар, значи диетично. Не, калорична е, но калориите идват от ядките и кокосово мляко, които са богати на полезни мазнини, които пък от своя страна засищат за дълго и носят много енергия на тялото. 
   Ето и как се прави : 


Необходими продукти : 

(за 4 малки тортички с диаметър 8см или една торта от 15см) 

Блат: 
80гр. орехи
70гр. бадеми
75гр. обезкостени сушени сливи 
щипка канела 

За крема: 
300гр. кокосово мляко 
50гр. натурален шоколад със стевия 
30гр. натурално какао
30гр. смлени зърна чиа 
50гр. орехов тахан (или друг ядки пожелание) 
стевия на вкус
няколко капки ванилова есенция 

Заливка: 
50гр. кокосово мляко
30гр. натурален шоколад със стевия 


Време за приготвяне : 20-30 мин.
Време за стягане: 2-3 часа 

   За блата смелете орехите и бадемите. Ако сливите ви са твърде сухи ги накиснете за около час в топла вода , ако са меки ги смелете с 1-2 лъжици вода. Прибавете ги при ядките, сложете и канелата и размесете добре. Притиснете добре във формата, за да се получи равен блат и оставете настрана. 
   За шоколадовия крем в смесете кокосовото мляко и шоколада на водна баня, докато се разтопят и смесят добре. Прибавете какаото , тахана, чиата,ванилията и стевия на вкус. Оставете сместа да се охлади, след което я разпределете върх блата. Чиата поема огромно количество вода, което ще спомогне на крема да стегне добре и да държи форма. Охладете в хладилник за 2-3 часа , моите бяха готови след един час във фризер. 
   Освободете от формата и  залейте с ганаш от кокосовото мляко и шоколада. 
   Това е, насладете се ! 


   






Коментари

Популярни публикации