Веган шоколадови тортички без захар
Когато човек иска да влезе във форма обикновено изключва от менюто си сладкарски и тестени изделия, пълни с брашно и захар, които носят излишни калории и нищо полезно на тялото. Въпреки това, от време на време се отпускаме и "кривваме" от правия път. И после ни е гузно ... И ни е яд на самите нас .... Едва ли има човек на диета или някакъв режим, който да не припада пред вида на шоколадова торта ?! НО, защо е нужно да страдаме от това,че сме се отдали на изкушението, когато можем да се насладим на шоколадова торта, която освен,че не е вредна, е приготвена от здравословни продукти, носи много полезни вещества и качествена енергия на тялото?
Има ли на света такова нещо като шоколадова торта без глутен, без яйца, без млечни продукти, без захар , без .... Има и още как! Но ще попитате след всички тези "без" остана ли какво да е "със" ? Остана - блат от ядки, сушени сливи и нотка канела се съчетава перфектно с богат и плътен крем от кокосово мляко, орехов тахан, натурален шоколад (подлсаден със стевия),какао и чиа.
Тази тортичка е подходяща за хора с непоносимост към глутен,яйца и млечни, както и за диабетици, тъй като е подсладена със стевия. Не се лъжете, че здравословно и без захар, значи диетично. Не, калорична е, но калориите идват от ядките и кокосово мляко, които са богати на полезни мазнини, които пък от своя страна засищат за дълго и носят много енергия на тялото.
Ето и как се прави :
Необходими продукти :
(за 4 малки тортички с диаметър 8см или една торта от 15см)
Блат:
80гр. орехи
70гр. бадеми
75гр. обезкостени сушени сливи
щипка канела
За крема:
300гр. кокосово мляко
50гр. натурален шоколад със стевия
30гр. натурално какао
30гр. смлени зърна чиа
50гр. орехов тахан (или друг ядки пожелание)
стевия на вкус
няколко капки ванилова есенция
няколко капки ванилова есенция
Заливка:
50гр. кокосово мляко
30гр. натурален шоколад със стевия
Време за приготвяне : 20-30 мин.
Време за стягане: 2-3 часа
За блата смелете орехите и бадемите. Ако сливите ви са твърде сухи ги накиснете за около час в топла вода , ако са меки ги смелете с 1-2 лъжици вода. Прибавете ги при ядките, сложете и канелата и размесете добре. Притиснете добре във формата, за да се получи равен блат и оставете настрана.
За шоколадовия крем в смесете кокосовото мляко и шоколада на водна баня, докато се разтопят и смесят добре. Прибавете какаото , тахана, чиата,ванилията и стевия на вкус. Оставете сместа да се охлади, след което я разпределете върх блата. Чиата поема огромно количество вода, което ще спомогне на крема да стегне добре и да държи форма. Охладете в хладилник за 2-3 часа , моите бяха готови след един час във фризер.
Освободете от формата и залейте с ганаш от кокосовото мляко и шоколада.
Това е, насладете се !
Коментари
Публикуване на коментар