Торта "Горска фея"
Винаги съм смятала, че обучението и развитието са ключът към успеха. Да инвестираш в себе си и уменията си, да обогатяваш познанията си, да срещаш нови хора и да попиваш от тях - това е най-добрата инвестиция.
Преди близо 3 години чух за предстоящ мастърклас на една от най-добрите сладкарки в света - Нина Тарасова, който щеше да се проведе в София. Разгледах нещата,които прави - от друга вселена, сравнени с масовото сладкарство у нас. Сложни, многокомпонентни десерти, невиждани техники и нечувани продукти - всичко това ме очакваше на този курс. Записах се с огромно желание и ентусиазъм, нямах търпение да видя нещо наистина различно. През следващите 3 години сладкарството у нас се разви доста бързо, основаха се академии и провеждането на такъв тип мастъркласове на високо ниво стана доста по-често срещано. Но аз се гордея,че имах възможността да съм част от популяризирането на висшето сладкарство още в началото.
Трудно е да приготвиш един такъв десерт в домашни условия. Често се изискват специални силиконови форми, доста богат набор от продукти, голяма част от тях екзотични или по-нестандартни и нека бъдем честни - често скъпи. За да се изпълни една такава рецепта от начало до край се изисква доста вложение. Това ,обаче, развихря въображението и те каара да вземеш различни компоненти от няколко рецепти, да създадеш своя комбинация, да добавиш или махаш , така че да получиш една съвсем нова рецепта.
Точно това направих и аз за последния си рожден ден. Исках нещо по-различно, по-специално, но и да олицетворява мен и това, което обичам. Съчетах бадемови платки "Joconde" със зелен чай матча, богато кремю от малини, лек и свеж йогурт мус с лайм и бял шоколад и малиново желе с лека нотка на бъз. Изключително приятно ме изненада аромата на какаово масло в муса, което не бях използвала досега, а резултатът се получи доста интересен.
На пръв поглед една такава торта изглежда сложна за изпълнение, трудоемка и времеотнемаща, но истината е ,че може да се приготви сравнително лесно у дома без особено оборудване. Още по-хубавото е,че желето и платките могат спокойно да се приготвят предварително, което допълнително улеснява рецептата.
Необходими продукти :
За малиновото желе с бъз:
200 гр малини (може замразени)
30гр. кристална захар
1с.л. прясно изцеден лимонов сок
70мл. вода
30мл. сироп от бъз
За бадемовата платка с матча:
30гр. разтопено краве масло
4бр. белтъци
20гр. кристална захар
125гр. бадемово брашно
125гр. пудра захар
4бр. цели яйца
50гр. брашно
10гр. чай матча на прах
За малиновото кремю:
250гр. малини ( може замразени)
1с.л. прясно изцеден лимонов сок
25гр. царевично нишесте
50гр. кристална захар
30гр. какаово масло
4 жълтъка
За йогурт муса с бял шоколад:
340 гр. натурален гръцки йогурт (пълномаслен)
250гр. бял шоколад
60гр. какаово масло
15гр. желатин
1бр. лайм - кора и сок
400гр. пълномаслена млечна сметана
Начин на приготвяне :
- Първо пригответе малиновото желе. Накиснете желатина във студената вода до набъбване. В касерола загрейте с непрекъснато бъркане малините със захарта ,ломоновия сок и сиропа от бъз, докато пуснат сок. Свалете от огъня, оставете за 2-3 минути и сипете набъбналия желатин. Разбъркайте добре,за да се разтвори,след което прецедете от семките. Желето разпределям в силиконови форми спирала с размери 2х13см, които използвам както вътре в тортата ,така и в украсата. Ако нямате такава форма можете да използвате ринг за торта или форма за сладки и да му направите дъно от стреч фолио, или да разтелете сместа в тава и да изрежете дисковете ,когато стегне. Приберете във фризера и оставете да замръзне хубаво.
- За тортата ви трябват 2бр. платки с диаметър на силиконовата форма , в която ще сглобите самата торта. Тя трябва да е силиконова, тъй като този тип торти се сглобяват от горе надолу,след което се замразяват и обръщат. Това е моята, най-обикновена силиконова форма за печене с диаметър 25см и височина 7см. Аз разпределих сместа на 2 платки - едната пекох във формата, другата в свободна форма, от която изрязах втората платка,а изрезките използвах за декорация.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Избийте белтъците с кристалната захар на твърд сняг. Оставете на страна. В купа смесете 2 от яйцата с бадемовото брашно и пудрата захар. Разбивайте няколко минути с миксер,докато сместа удвои обема си. Когато това стане , прибавете останалите яйца и разбивайте още няколко минути до пухкава смес. Прибавете пресятите брашно и матча, когато се усвоят и разтопеното масло. Накрая внимателно, на части прибавете разбитите белтъци като внимавате да запазите обема максимално. Разпределете сместа за 2 платки и печете около 7-8 до 10 минути ,според фурната до суха клечка. Оставете да се охладят.
- Следва приготвянето на йогурт муса. За целта накиснете желатина в малко студена вода ,докато набъбне. В касерола сипете йогурта,заедно с кората и сока на лайма и загрейте до около 80 градуса или докато се появи пара, но не до завиране. Отделно на водна баня или в микровълнова разтопете шоколада с какаовото масло и разбъркайте до хомогенност. Разтопете желатина и го прибавете към ганаша. Прибавете и затопления йогурт и разбъркайте докато се смесят добре. Накрая разбийте до пухкавост сметаната и внимателно я прибавете към сместа,разбърквайки с шпатула.
Мусът ще се получи сравнително течен - така трябва да е. Сипете половината от него в силиконовата форма, в центъра поставете единия диск от малиново желе, след което допълнете с останалия мус. Отгоре поставете едната платка.
- Пригответе малиновото кремю. В касерола смесете малините,захарта и лимоновия сок и загрейте докато се получи сироп,както при приготвянето на желето. Тук по желание може да прецедите сместа от семките, но аз не го направих. Разбийте жълтъците и нишестето и ги прибавете директно към малините. Бъркайте непрестанно до получаване на плътен гладък крем. Накрая добавете какаовото масло. Най-добре се получава с блендер.
Разпределете върху платката равномерно, след което поставете и втората платка.
Завийте с фолио и оставете така приготвената торта за няколко часа или най-дорбре цяла нощ във фризера.
След като замръзне извадете от формата и обърнете върху поднос. (отпуска се за 2-3 часа в хладилник). В центъра сложете втория диск от желето и украсете по желание. В моя случай отгоре използвах пресни горски плодове,смокини и мента, а отстрани начупени парченца от платката. Може да използвате също ядливи цветя или пък декорации от бял шоколад. Всичко е във въображението. Както и в правилната комбинация от вкусове.
А тази е именно такава ! Да ви е сладко !
Коментари
Публикуване на коментар