Линцер сладки със сушени плодове
Отново идва най-прекрасното време от годината. С най-любимите аромати, с най-носталгичните вкусове, с най-уютните домове , усмихнати лица и отворени сърца. Обичам това време и въпреки, че съм лятно дете бих избрала да е Коледа всеки ден. Всичко е някак по-красиво и определено по-вкусно в това време от годината. Радостта да приготвиш нещо специално и да го споделиш с любими хора ... Това ме прави истински щастлива.
Вчера в един магазин попаднах на много хубав комплект от метален резец за курабийки с дървен печат със сменяеми силиконови щампи на разлини коледни мотиви ... Сърце не трае - взех. Сърце не трае втори път - трябва да се пробва. През главата минават безброй идеи и в крайна сметка се спрях на меденки като основа, но им добавих лек туист,така да се каже, да са по-специални все пак.
Та, това са богати на аромати меденки, замесени с кокосово масло, кафява захар , хубав мед, обогатени със сушени сливи и стафиди и слепени с кайсиево сладко за свежест. Значи - страхотни станаха. Като изключим сладкото (въпреки,че ако ползвате такова без захар) мога да кажа, че са доста по-здравословна алтернатива на класическите, приготвени с бяла захар и слънчогледово олио.
Докато се печаха осъзнах - ето този аромат на Коледа чакам и искам да усещам всеки ден !
Необходими продукти:
140гр. меко кокосово масло (стават хубави и с краве)
150гр. тъмна кафява захар
140гр. течен мед
2бр. яйца
420гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. смесена подправка за меденки
кората на 1 портокал
няколко капки есенция ванилия
няколко капки есенция ром
50гр. наситнени слушени сливи
50гр. стафиди
около 100гр. сладко по избор ( аз използвам кайсии)
* ако сушените ви плодове са твърди и прекалено сухи може да ги накиснете за 30 мин в сока от портокала, вода или ром
Начин на приготвяне:
Време за замесване : 10 мин.
Време за охлаждане : 15-30 мин.
Време за печене : 12-14 мин.
В купа смесете кокосовото масло, захарта, меда и яйцата и разбийте за няколко минути до пухкава смес.
Прибавете портокаловата кора, есенциите, брашното с набухвателите и подправките , омесете еднородно тесто. Накрая добавете наситнените сушени плодове , омесете ,за да се разпределят равномерно.
Оформете тестото като правоъгълник (за по-лесно разточване след това ) , увийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете около 15-20 минути в хладилник да стегне (ако бързате може и във фризер).
Загрейте фурната 180 градуса и си подгответе тава с хартия за печене.
Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина около 5мм и изрежете сладките в желаната форма.
* Тук има един трик. По принцип меденките в тази рецепта пазят форма, но ако държите на точно определена форма или ще ги декорирате можете да ги замразите за 15-20 минути преди печене.
Изпечете меденките за около 12 минути, според размера им и вашата фурна.
След като се охладят ги слепете с около 1ч.л. сладко по две. Поръсете с пудра захар.
И това е ! На втория ден стават по-меки и вкусни, след като попият леко от мармалада ... Но не знам колко от тях ще са останали,за да проверите дали е така ! Да ви е сладко !
Коментари
Публикуване на коментар